Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központ

Bemutatkozás

A szervezett vérellátás Pécsett, Magyarország első vérátömlesztő és véradó központjaként 1924-ben az idetelepült Pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Egyetem Sebészeti Klinikáján a Dischka Győző utcai volt Városi Felsőkereskedelmi Iskola épületében alakult meg dr. Kubányi Endre vezetésével, aki itt végezte az első vércsoport vizsgálatokat a vértranszfúzióval kapcsolatban és közölte le 1924-től (Vérátömlesztés (Pécs, 1926.)

1953-ban dr Bajtai Gábor sebész orvos vezetésével az épület földszinti és alagsori részében önálló egységként folytatódott a munka közel ezres létszámú véradóval. Az intézetben a 70-es években immunológiai vizsgálatok kerültek bevezetésre (autoimmun diagnosztika, transzplantációs vizsgálatok), a 90-es évek végétől trombocita és granulocita aferezis vérvétel, majd 2006-tól vérbesugarazás vált lehetővé.

A pécsi Véradó Állomást 1967-től a Baranya Megyei Kórház részeként működött. 2000-től az Országos Vérellátó Szolgálat megalakulását követően, a Dél- dunántúli régió Regionális Vérellátó Központja lett. Feladatunk Baranya-, Somogy- és Tolna megye vérellátásának biztosítása. Tevékenységünk három fő területe jelenleg a vérgyűjtés, vérkészítmény előállítás és a vércsoport szerológiai vizsgálatok.

Évente kb. 40 ezer vérvételt végzünk intézeti valamint mobil (kiszállásos) vérgyűjtéseink alkalmával. Régiónkban a lakosság véradásban való részvétele meghaladja az 5%-ot. 1989 óta szervezett őssejt-donoraink száma mára több, mint 500.

Vérkészítmény előállító részlegünk 2015-ben 38 486 véradásból származó teljes vért dolgozott fel, melyből háromféle alapvérkészítményt (vörösvérsejt koncentrátum, vérlemezke koncentrátum, friss fagyasztott plazma), valamint speciális készítményeket (mosott, szűrt, irradiált) állított elő korszerű automatákkal, zárt rendszerben felnőtt és újszülött betegek részére.

Betegszerológiai részlegünkön betegek, és immunhematológiai terhesgondozás keretében várandósok részére végzünk vércsoport meghatározást, ellenanyag szűrést, szükség esetén ellenanyag azonosítást és vérválasztást. Régiónk három hematológiai osztályának betegei részére további speciális immunhematológiai vizsgálatokat is végez.

Fenti tevékenységekein kívül évtizedek óta részt veszünk az egyetem graduális és posztgraduális elméleti és gyakorlati képzésében, továbbképzésében; orvosok, medikusok, mentőtisztek szakdolgozók részére.

A Pécsi Regionális Vérellátó Központ 2015 márciusában új épületbe költözött. Létesítményünk teljes mértékben megfelel a XXI. század építészeti követelményeinek. A szigorú szakmai előírásoknak megfelelő munkakörülmények megteremtése mellett a megújuló energiák lehető legnagyobb mértékű felhasználása valamint akadálymentesített épület létrehozása volt a két fő irányvonal, melyek megvalósítására törekedtek intézményünk tervezése során. A megújuló energiák felhasználásával épületünk „0” energia felhasználással működtethető. Ez a parkoló alá telepített geotermikus kutak, az épület tetején elhelyezett napelemek illetve a központi légkezelési rendszer segítségével valósul meg. A gondos tervezéskor figyelmet fordítottak gyengén-látó, nagyothalló és mozgáskorlátozott embertársainkra is.

A költözést követően a Pacsirta utcai épület falai között is elődeink szellemében folytatjuk munkánkat, a vérkészítmények előállítását, régiónk vérrel való ellátását, mely véradóink folyamatos, önzetlen áldozatvállalása nélkül nem lenne megvalósítható.

Továbbra is szeretettel hívjuk, várjuk véradóinkat intézményünkbe, mely immár méltó környezetet biztosít donorainknak, munkatársainknak, hogy együtt, közösen tudjuk segíteni rászoruló, beteg embertársaink gyógyulását!