Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Gőcze Katalin

Dr. Gőcze Katalin

egyetemi adjunktus , tanszékvezető helyettes

Sportmedicina Tanszék

Telefon: 36723

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Gőcze Katalin

Mára a sportolók mindennapi felkészülésének szerves részét képezi és nélkülözhetetlen információkkal segíti az elméleti és alkalmazott kutatások eredményeit integráló sportorvostan. A molekuláris biológia révén a sportmedicina mindhárom pillére (prevenció, terápia és rehabilitáció) jelentős lépéseket tett a sportolók személyre szabott, biomarker-alapú ellátása terén. A gyakorlati alkalmazhatóság egyre szélesebb spektrumot ölel fel, segítve a sportoló hatékony felkészülését és az egyénre szabott fejlesztés folyamatos nyomonkövetését. 

Témavezető: Dr. Gőcze Katalin

Társtémavezető: Dr. Cziger-Nemes Vanda

A jóga egy indiából származó komplex módszer, célja az elme fegyelmezése és a tökéletes egészség elérése, ezt testi és lelki gyakorlatokkal éri el. Kutatásunk során célunk annak vizsgálata, milyen szerepet játszhat a jóga a regeneráció hatékonyságának fokozásában, a sérülések megelőzésében, a sportteljesítmény fokozásában és a sportpszichológiai vonatkozások tekintetében.Vizsgálataink során multidiszciplináris megközelítésből vizsgáljuk a jóga kedvező hatásait sportolók körében.

Témavezető: Dr. Gőcze Katalin

A méhnyakrák még mindig a 4. leggyakoribb női daganattípus. Kialakulása elsősorban a magas onkogén kockázatú human papilloma vírusokkal hozható összefüggésbe, azonban a HPV fertőzésen átesett nők nagy része mégsem kell, hogy megküzdjön a betegséggel. A daganatképződésben egyéb tényezők is fontos szerepet játszanak, melyek pontosabb ismerete révén még effektívebbé tehető a megelőzés. A petefészek daganata közel sem olyan gyakori entitás, mint a méhnyakrák. A legnagyobb kihívást a diagnózist követő igen alacsony 5-éves túlélés jelenti, mivel a korai stádiumokat jellemző klinikai tünetek hiánya miatt elsősorban előrehaladott esetekkel találkozunk. Előrelépést hozna a prevenció hatékonyabbá tétele, amihez a molekuláris karcinogenezis folyamatainak részletes feltérképezése lehet a kulcs. A mikroRNS expressziós profilok analízise új típusú biomarkerek fejlesztését teheti lehetővé, melyek segítségével javulhat az egyénre szabott kockázatbecslés, a korai felismerés és a klinikai ellátás effektivitását is befolyásoló prediktív és prognosztikai kockázatelemzés. 

Témavezető: Dr. Gőcze Katalin

Társtémavezető: Kiss Gabriella

Az utóbbi évtizedekben jelentősen megemelkedett a női sportolók aránya a szabadidő- és versenysportban egyaránt. A nemi különbségek nem csak az adaptációs folyamatok szintjén jelentkeznek, hanem speciális egészségügyi ellátást is igényelnek. Ezek közül pl. a női sportolói triászt érdemes megemlíteni, hiszen fiatalkorú női sportolók esetében a negatív hatások az egészségi állapotot egy egész életre meghatározhatják. 

Témavezető: Dr. Gőcze Katalin

Társtémavezető: Szabó Dorottya

A társadalmi elvárásokat figyelembe véve, az orvostudomány eredményein alapuló, 21. századi medicina elsődleges fókuszpontja a megelőzés. Egyéni és társadalmi szinten is tapasztalható, hogy a várható élettartam emelkedése mellett meghatározó az egészségben eltöltött életévek számának maximalizálása. Ez a szemlélet a sportban is egyre inkább teret nyer. Manapság egyre több példát látunk arra, hogy egy élsportoló akár több évtizedes karrierrel a háta mögött, közel a 40. életévhez, nemzetközi sikereket ér el és sportágában kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az évekig tartó intenzív, sokszor egyoldalú fizikai terhelésnek, ami a versenysportot jellemzi, ára van. A testi adaptáció következtében, az akut sérüléseknél sokkal gyakrabban találkozhatunk az adott sportágra jellemző túlterheléses panaszokkal. Természetesen ebben szerepet játszik az egyéni érzékenység is, amit idejében felismerve egyénre szabottan lehet menedzselni. Ennek elengedhetetlen eleme az egyéni kockázatbecslés, amit megfelelő adatgyűjtéssel lehet elvégezni. Az egyéni rizikó ismeretében tervezett megelőző tevékenység számos, több tényezőt is felölelő építőelemből áll és leginkább csapatmunkát igénylő feladat. Magába foglalja a célirányos fizikai, mentális és táplálkozási felkészítést is. Az adatgyűjtés és –elemzés nem csak az egyéni fejlesztés alapját teremti meg, de lehetőséget ad a folyamatos nyomonkövetésre. A pillanatnyi állapot alapján történő módosítások pedig növelik a felkészülés hatékonyságát.

Témavezető: Dr. Gőcze Katalin

Társtémavezető: Dr. Bufa Anita

A fizikai aktivitás mennyiségi és minőségi tényezői függvényében különböző mértékben befolyásolja a hormonháztartást. Ezt és a regeneráció hatékonyságát vizelet szteroid hormon-metabolit profil (androgének, kortikoszteroidok) vizsgálatával, gázkromatográf-tömegspektrometria analitikai módszer segítségével határozzuk meg.