Szuperrezolúciós szimpózium – április 1-2.

2022. március 3.

A szervezők – a PTE ÁOK Élettani Intézete, az Idegtudományi Centrum és az országos szakmai hálózat (Cellular Imaging Hungary) – április 1-2-án rendezik a 2. Szuperrezolúciós és fluoreszcens mikroszkópos szimpóziumot és Ábrahám István emlékülést.

A rendezvény olyan hazai és nemzetközi szakemberek fóruma lesz, akik a szuperfelbontású mikroszkópiát és más fejlett, fluoreszcens mikroszkópos módszert alkalmaznak, vagy ezek iránt érdeklődnek, különösen az élettudományok területén. A szimpózium lehetőséget nyújt a legújabb műszaki innovációk és tudományos eredmények bemutatására, és arra is, hogy a különböző, speciális mikroszkópos létesítményekben dolgozó kutatók együttműködéseket alakítsanak ki, továbbá megismerjék az ilyen létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos, bevált gyakorlatokat.

A program része lesz az Ábrahám István emlékülés, melyre a világ minden tájáról érkeznek kollégák, hogy tudományos előadásokat tartsanak és emlékezzenek dr. Ábrahám István professzorra, az Élettani Intézet egykori vezetőjére, a pécsi Nano-Bio-Imaging Core Facility alapítójára, a Magyar Idegtudományi Társaság elnökére.

Mint arról hírt adtunk, tavaly decemberben egy uniós szinten is egyedülálló szuperrezolúciós mikroszkóplabor jött létre a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, amit dr. Ábrahám Istvánról neveztek el.

A Nano-Bio-Imaging Központban többek között a sejtek közötti, eddig ismeretlen kommunikációs formákat és azok jelentőségét kutatják. A szuperrezolúciós mikroszkópia révén felfedezett új élettani jelenségek és folyamatok ma még beláthatatlan lehetőségeket nyújtanak az élet alapvető folyamatainak megértéséhez, a ma még gyógyíthatatlan betegségek kezeléséhez.

A szimpózium weboldala folyamatosan frissül, itt követheti nyomon:

superresolution.hu.