Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Kerényi Monika

Dr. Kerényi Monika

M.D.,Ph.D.

egyetemi docens , intézetigazgató helyettes

Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet

tantárgyfelelős (angol, magyar)

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Kerényi Monika

Társtémavezető: Dr. Bátai István

A posztoperatív infekció a mai napig a műtéti beavatkozások egyik leggyakoribb szövődménye, ami a morbiditást és mortalitást is megnöveli.  Az intravénás gyógyszerek nagy százalékban kontaminálódnak az előkészítés és a beadás során. Vizsgálataink során az aneszteziológiai és intenzív osztályos gyakorlatban használt gyógyszerek baktériumokra gyakorolt hatását vizsgáljuk. A poly-, és multirezisztens törzsek gyorsan terjednek osztályainkon. Az ellenük vívott harcban segíthet a megfelelő, additív vagy szinergista gyógyszerkombináció. Az intenzív osztályos kezelés során használt gyógyszerek és az ott alkalmazott antibiotikumok együttes hatását vizsgáljuk, hogy felderítsük az esetleg meglévő pozitív hatásokat.
Az intenzív osztályos beavatkozások sok lehetőséget biztosítanak az iatrogén fertőzéseknek. A különböző eszközök ilyen hatását, kontaminációját szintén vizsgáljuk a TDK munka során.

Témavezető: Dr. Kerényi Monika

A hemolizinek fontos szerepet játszanak az Escherichia coli okozta fertőzésekben. Igy pl. az alfa-hemolizin a húgyuti fertüzésekben, enterohemolizin az Enterohemorrhágiás E. coli okozta fertőzésben. Ujabban igazolták a „silent” hemolizin valószinű szerepét  az invázióban, míg az F hemolzinről még hiányosak az ismeretek. 

Témavezető: Dr. Kerényi Monika

Társtémavezető: Dr. Bátai István

Az intenzív osztályon a  betegek komplex therápiában részesülnek. A tartós lélegeztetés, állandó katéterek alkalmazása hajlamosít a multirezisztens kórokozókkal való felülfertőzésre, amely többféle antibiotikum adását igényli. Az ilyenkor alkalmazott antibiotikumok hatását mennyire befolyásolja más gyógyszer fontos lenne tudni. Az esetleges szinergista hatás előnyős lehet a beteg gyógyulása szempontjából.

Témavezető: Dr. Kerényi Monika

Társtémavezető: Dr. Bátai István

A nozokomiális  multirezisztens kórokozók átvitelében szerepe van az egészségügyi személyzetnek. Vizsgálatokat végzünk a személyzet szűréséből izolált kórokozók rezisztenciájának, illetve rezisztencia génjeinek meghatározására, virulencia faktorok előfordulására.