Pécsi orvosok a poszt-Covid-szindrómáról – dr. Halmosi Róbert

2021. augusztus 24.

A pecsma.hu cikksorozatot indított a poszt-Covid-szindrómáról, melyben egészségügyi szakembereket kérdeznek arról, hogy a fertőzésen átesett és visszamaradó panaszokkal a klinikára érkező betegek között mely tünetekkel találkoznak a leggyakrabban, és milyen eredményekkel kezelik ezeket. Elsőként a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja I. számú Belgyógyászati Klinikájának professzora, dr. Halmosi Róbert tudományos igazgatóhelyettes nyilatkozott erről.

Mint mondja, az I. számú Belgyógyászati Klinikán a fertőzés után felbukkanó tünetek miatt közel 25 százalékkal nőtt a pulmonológiai és kardiológiai ellátásra szorulók száma. Bár a statisztikai adatok azt mutatják, hogy vannak bizonyos csoportok – ilyenek az idősek, a nők, a túlsúlyosak, az inaktív életmódot folytatók -, ahonnan több páciens kerül ki, ám a fiatalok sem mindig esnek át könnyebben a betegségen.

Kiemeli: nem lehet olyan következtetést sem levonni, mely szerint magán a vírusfertőzésen enyhe tünetekkel átesettek kisebb arányban szenvednének a később kialakuló mellékhatásoktól.

Akut vagy heveny szakaszában a koronavírus ugyan légúti fertőzés, ám minimum egy hónappal az infekció kezdete után egyre inkább rendszerbetegségnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy testünk több részén alakulhatnak ki tünetek. A szakember szerint nagyon gyakori a gyengeség, a terhelhetőség csökkenése, a mellkasi fájdalom, a szívritmuszavarok.

Forrás:

pecsma.hu