A hasnyálmirigy betegségeiről a Kossuth Rádióban

2022. január 26.

A hasnyálmirigy betegségeiről, a heveny és krónikus, valamint az autoimmun eredetű gyulladásról, továbbá a daganatos elfajulásról volt szó a Kossuth Rádió Felfedező az egészségről című műsorában január 25-én.

Ezeknek a betegségeknek az előfordulása közel 20-30 százalékkal emelkedett az elmúlt tíz évben, és szomorú tény, hogy súlyos hasnyálmirigy-gyulladás esetén szinte minden harmadik beteg életét veszti. A hasnyálmirigy-gyulladásnak nincs speciális terápiája, csak a tüneteket lehet enyhíteni. A megelőzésre, az életmódbéli tényezőkre emiatt különösen nagy hangsúly esik: az elhízás, a zsírdús táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az alkoholizálás és a dohányzás mind komoly rizikófaktorok.

A hasnyálmirigy-betegségben szenvedőkre nagyon komoly diéta vár. Amikor a gyulladás vagy a daganat kiderül, szondán vagy vénán keresztül táplálják őket, majd állapotuk javulásával elkezdhetnek inni és nagyon lassan enni, gondosan megválogatott, zsír-és fűszerszegény, kíméletes ételeket. Még azoknak is egy életen át kell figyelniük a táplálkozásukra, akik meggyógyulnak – nyilatkozta a műsorban Kistüttösiné Tóth Katalin, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara I. számú Belgyógyászati Klinikájának dietetikusa.

A tünettanról, a kezelési lehetőségekről, valamint a legújabb kutatásokról a téma két szakértője, dr. Hegyi Péter professzor, a Pécsi TudományegyetemTranszlációs Medicina Intézetének vezetője és a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának igazgatója, valamint dr. Vincze Áron, a Pécsi Tudományegyetem Klinika Központja I. számú Belgyógyászati Klinikájának tanszékvezetője, egyetemi docense beszélt.

A műsor itt hallható:

mediaklikk.hu