Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Nemes Orsolya

Dr. Nemes Orsolya

Telefon: 32623, *0858

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Nemes Orsolya

Korábbi vizsgálataink alapján az adenohypophyis elégtelenség hátterében 41%-ban nem funkcionáló adenoma (NFA) állt. A NFA-k általában „csendben” növekszenek mindaddig, amíg térfoglaló hatásukból fakadóan (kompressziós tünetek, hypophysis apoplexia) a betegnek panaszt nem okoznak. Első vonalbeli terápiája a műtét, viszont irodalmi adatok alapján a NFA tumorok kiújulási rátája 47.3%. A prolactinomák esetében alkalmazott dopamin agonista készítmények közül hazánkban a bromocriptin és a quinagolid érhető el. A nemzetközi irodalomban egyre gyakrabban találkozunk ezen gyógyszerek alkalmazásával NFA-ban szenvedő betegek esetén, az eredmények alapján gátolják a tumor növekedést és a recidíva kialakulását.

Jelen analízisünk célja egy metaanalízis készítése nemzetközi és hazai adatok felhasználásával, majd az eredmények összevetése a saját tapasztalatainkkal.

 

Feladatkör: nemzetközi és hazai közlemények áttekintése, betegadatok kigyűjtése (prospektív és retrospektív), azok táblázatba történő bevitele, az eredmények összehasonlítása

Témavezető: Dr. Nemes Orsolya

Hypophysis elégtelenség kialakulása irradiatio és traumás fejsérülés után.