Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Rábai Miklós

Dr. Rábai Miklós

Telefon: 32625, *0860

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Rábai Miklós

A ritka betegségek közé tartozó amiloidózis kardiális manifesztációjának korai diagnózisa igazi kihívásnak számít. A diagnosztikus késlekedés és így a lehetséges terápia időben később történő bevezetése a betegek korai halálozásának egyik fő tényezője. A 2 legfontosabb, szívizomzatban lerakódó, amiloidot képző fehérje a könnyű lánc immunglobulin és a transztiretin fehérje, melyek elkülönítése a terápiák különbözősége miatt elsődleges fontosságú. Célunk a lehető legtöbb beteg azonosítása, a betegek modern kardiovaszkuláris és nem kardiovaszkuláris diagnosztikus technikákkal (echokardiográfia, szív MR, laboratóriumi vizsgálatok, scintigráfia, genetikai analízis) történő vizsgálata, és egy széles klinikai együttműködés kiépítése (kardiológia, hematológia, radiológia, nukleáris medicina, neurológia), hogy a betegeknél minél hamarabb alkalmazásra kerülhessenek a megfelelő terápiás eljárások.

Témavezető: Dr. Kenyeres Péter

Társtémavezető: Dr. Rábai Miklós

A malignus hematológiai betegségekben valamely sejtalkotó klonális elszaporodásával, míg más sejtvonalak szuppressziójával állunk szemben. A vér összetétele drasztikusan eltérhet az egészségestől, ami makro- és mikrocirkulációs következményekkel is járhat. A terápiás módszerek a kórosan magas sejtszámok csökkentését, illetve az alacsonyak pótlását célozzák. Vizsgálni kívánjuk a betegség lefolyásának valamint az alkalmazott terápia hemoreológiai hatását. Vizsgáljuk, milyen segítséget nyújthatnak a hemoreológiai módszerek az egyes szövődmények rizikóbecslésében, a terápia effektivitásának meghatározásában, vagy a terápia ütemezésének felállításában.

Témavezető: Prof. Dr. Halmosi Róbert

Társtémavezető: Dr. Rábai Miklós

A primer kardiomyopathiás (HCM, DCM, RCM, ARVD, LVNC) betegek azonosítása, tipizálása és adekvát kezelése a kardiológia egyik jelentős kihívása. Az echokardiográfia egy non-invazív módszer, mely alapvetően alkalmas ugyan a főbb kardiomyopathia típusok diagnosztizálására. Az újabb ultrahangos képalkotó technikák alkalmazásával (3D volumetriás mérések, speckle tracking alapú módszerek) azonban lényegesen több információ nyerhető a szív állapotáról és a betegség már annak korai stádiumában is diagnosztizálásra kerülhet. Vizsgálatunkban a kardiomyopathiás betegek képalkotó vizsgálata mellett a kardiális biomarkerek is meghatározásra kerülnek és genetikai vizsgálatra is sor kerül.