Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Molnár Gergő

Dr. Molnár Gergő

Telefon: 36061

Kiváló gyakorlatvezető
2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Molnár Gergő

A vese proximális tubulussejtjei a fiziológiás folyamatok szempontjából fontos anyagok, így pl. glükóz, ionok, aminosavak reabszorpcióját végzik a primer vizeletből. Akut és krónikus tubuláris károsodásokban ezek a folyamatok károsodhatnak, ezáltal elektrolitzavarokat, aminoaciduriát, renális glükozuriát előidézve. Tubularis funkciózavar gyanúja miatt kezelt betegekben HPLC-rendszer segítségével vizsgáljuk bizonyos aminosavak (fenilalanin, para-/meta-/orto-tirozin) szérumszintjét és vizelettel történő ürítését, és ezek összefüggését glomeruláris és tubularis funkciós markerekkel.

Témavezető: Dr. Molnár Gergő

Bőr és szemlencse fluoreszcencia vizsgálata diabéteszes és/vagy krónikus vesebeteg páciensekben

Témavezető: Dr. Molnár Gergő

A diabetes mellitus krónikus szövődményei közé tartoznak a nagyér-károsodások. Irodalmi áttekintés keretében vizsgáljuk a kardiovaszkuláris kockázatot, az egyes szervek érintettségét diabeteses és nem-diabeteses betegekben. Ezen kívül áttkintjük az antidiabetikus kezeléseknek, gyógyszereknek a kardiovaszkuláris rizikóra gyakorolt hatását.

Témavezető: Dr. Molnár Gergő

Oxidatív stressz folyamatokban fiziológiás aminosavakból (pl. fenilalanin - Phe) oxidált aminosavak (pl. meta-tirozin és orto-tirozin – m-Tyr és o-Tyr) képződhet. Ezek az aminosavak képződhetnek a fehérjeláncokban lévő Phe oldaláncokból, vagy szabad Phe aminosavból. A képződő m- és o-Tyr megváltoztathatja fehérjék szerkezetét és működését. A m- és o-Tyr-nak az inzulin- és eritropoetin-rezisztenciában játszott szerepét vizsgáljuk.

Témavezető: Dr. Molnár Gergő

A diabetes mellitus krónikus szövődményei közé tartozik az ér-szövődmények mellett a fokozott daganatrizikó is. Irodalmi áttekintés keretében vizsgáljuk a daganatkockázat, az egyes daganat-típusok gyakoriságát diabeteses és nem-diabeteses betegekben. Ezen kívül áttekintjük az antidiabetikus kezeléseknek, gyógyszereknek a daganat-rizikóra gyakorolt hatását.