Szívgyógyászati Klinika

Bemutatkozás

 

A Szívgyógyászati Klinika 1999. augusztus 20-tól három megye – Baranya, Somogy, Tolna – területén körülbelül egymillió ember szívbetegségét gyógyítja európai színvonalon, segítséget nyújtva az országos ellátásban is.

A jelentős megszorításokat megelőző hat éves periódusban több, mint 6000 nagy szívműtétet, 10000 feletti katéteres szívműtétet, 3000-nél több pacemaker műtétet végezve jelentősen csökkenthető volt a szívinfarktus, a szívbetegségek okozta halálozás régiónkban.

Gyógyítás

A Szívgyógyászati Klinika birtokában van minden olyan diagnosztikai és gyógyító eljárásnak, amely a századfordulón a legkorszerűbb módszerekkel segít a betegeken. A technikai felszerelés fejlettsége az alapja az ellátás színvonalának, de kiművelt emberfők, jól képzett orvos és szakszemélyzet nélkül a legjobb technikai felszereltség is csak lehetőség maradt volna.

Az országban elsőként szerveződött meg az intézet ellátási régiójában a 24 órás folyamatos betegellátás és szerveződött tovább az akut koronária szindróma ellátásának példaértékű regionális modellje. Mindez a szívsebészeti tevékenységben a műtéti szám folyamatos emelkedésén túlmenően az akut és sürgős műtétek arányának jelentős emelkedését vonta maga után, miközben a műtéti mortalitás a korszerű eszközök alkalmazásával alacsony szinten maradt. 

Kutatás és oktatás

Célkitűzés volt a magas szakmai színvonalon végzett szívsebészeti tevékenységen túl a szívgyógyászat teljes vertikumát művelő valódi regionális centrummá válás. Ezt szolgálta a régióban kialakított hetenkénti regionális konferenciák rendszere. Ebben tudományos előadások, szakmai továbbképzések, szívsebészi, kardiológiai konzultációs lehetőségek vannak. A Szívgyógyászati Klinika tudományos tevékenysége: jelenleg 4 habilitált van, a PhD doktorok száma 11, a doktoranduszok száma 13. A kutatási projektek az iszkémiás és posztiszkémiás vaszkularis és kardiorespiratorikus károsodások valamint a  szívritmuszavarok tanulmányozása köré csoportosíthatók. Az oktatás terén és során az intézet foglalkozik a graduális és postgraduális képzéssel egyaránt.

Történet

A szívgyógyászat strukturális egységében szívsebészeti, hemodinamikai-intervencionalis kardiológiai, kardiológiai és elektrofiziológia-pacemaker osztályok és az ehhez szervesen csatlakozó szakambulanciák működtek.

A szívsebészeti osztály évente átlagosan 1000 nyitott szívműtétet végzett. A szívtranplantáció kivételével a szívműtétek felölelik a beavatkozások teljes területét: koronária-, billentyű-, aorta- és kongenitális műtétek, de felvállalnak határterületi műtéteket is.

A szívgyógyászati klinika indulásával megnyílt - hazánkban elsőként - az erre a funkcióra tervezett intervenciós kardiológiai osztály és vele szerves egységben működő két katéteres laboratórium. Az évente 4-5 ezer rutinban végzett diagnosztikus és másfél ezer intervenció (perkután koronária tágítás, sztent implantáció) mellett rendszeres a nemzetközi vizsgálatokban való részvétel is. Az osztályon dolgozó orvosok szakmai munkájának magas színvonalát a tudományos közleményeik száma jelzi.

A kardiológiai osztály beteganyagában, a legtöbb esetben az iszkémiás szívbetegség szerepel. Ezen túlmenően azonban az osztályon a kardiológiai beteganyag teljes vertikuma megfordul. Újabban már a szívtranszplantációra váró betegek is. Ugyancsak az osztály látja el azon betegeket, akiknél az eddigi vizsgálati eredmények alapján kell eldönteni az intervencionalis kardiológiai vagy szívsebészeti beavatkozás szükségességét, de fogadja azon betegeket is, akik az előbbi bevatkozások után vannak, folytatva kardiológiai kezelésüket.

A pacemaker kezelés 2002-től vált a klinika részévé annak ambulancia hátterével együtt. A profil számára egy műtő került kialakításra. Évente mintegy 600 műtétet végeznek, többek között bonyolult többüregű pacemaker, illetve defibrillátor implantációkat.

Simor Tamás professzor irányításával 2003-ban modern elektrofiziológiai labort alakítottak ki. A labor tevékenysége felöleli a szív bármely ritmuszavarának diagnosztikáját és katéteres terápiáját. A modern beavatkozások során felhasználják szükség szerint a 3 D képalkotó (CT, MR) és térképező (CARTO, Enzite) módszereket egyaránt. Az EP és PM műtők jelenleg az ország vezető laboratóriumai közé tartoznak.

A nagy forgalmú járóbeteg ellátó egységben naponta több száz beteget látnak el. Ez a betegforgalom már a kezdetekkor kinőtte a kubatúráját. A vizsgálatok időpontra történő előjegyzés (appoitment rendszer) alapján történnek. A kardiológiai szakambulancia a hét bármely napján „non stop” fogadja a betegeket. A kontroll vizsgálatra érkezőknek „protokoll csomag”-ok állnak rendelkezésre: ezáltal az egymásra épülő és szükséges vizsgálatok rutinszerűen és gyorsan elvégezhetők. A számítógépes archiváló rendszer az eredmények azonnali összehasonlításának lehetőségét nyújtja. Az ambulancián labordiagnosztika, autotranszfúzió vétele, EKG, echocardiográfia (TTE és TEE egyaránt), légzésfunkció, ergometria, Holter, ABPM vizsgálatok rutinszerűek.

Hírek

2023. november 25.

Állás és Képzési Börzén a Szívgyógyászati Klinika

2023. október 30.

Hiánypótló szívgyógyászati eszközöket szerzett be a PTE Klinikai Központja

2023. október 10.

„A rám bízott felelősség arra kötelez, hogy a lehető legtöbbet hozzam belőle”

2023. július 11.

Pécsett jött létre az ország első pacemaker- és ICD távambulanciája

Összes hír

Galéria

2021. szeptember 13.

A Pacemaker terápia kezdete - Tárlatmegnyitó

2019. szeptember 2.

Egynapos ellátási egységgel bővült a Szívgyógyászati Klinika - megnyitó

Összes galéria