Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

Elektrofiziológia - Pacemaker  

Az oldal fejlesztés alatt!

ELEKTROFIZIOLÓGIA ÉS PACEMAKER

A Klinikai Elektrofiziológiai diagnosztika és terápia a Szívgyógyászati Klinika szakmai betegellátó tevékenységének igen jelentős, a szakmai-szervezeti fejlesztés és a fejlődés számára meghatározó kardiológiai szakmaterülete. A klinika betegellátásának indulása óta az elektrofiziológiai ellátások beépültek és működnek a klinika gyakorlati betegellátó tevékenységébe, azzal, hogy az elektrofiziológiai diagnosztika és terápia műveléséhez szükséges és nélkülözhetetlen alapfeltételek (elektrofiziológiai labor, fekvőbeteg ágyháttér és ápolási egység, ambulancia stb.) infrastrukturális feltételei lényegében csak 2003 utáni években teremtődtek meg a klinikán.
A klinikai elektrofiziológiai és a PM terápiás szakmai-szervezeti egység formálisan (az ÁNTSZ működési engedély és a finanszírozási szerződés szerint) a Szívgyógyászati Klinika Kardiológiai osztályának szakmai és szervezeti része.
A klinikai elektrofiziológia és PM terápia legfontosabb feladatai:
Klinikai elektrofiziológiai alapdiagnosztika.
Supraventrikuláris tachycardiák (AVNRT, PT, AVRT, Flutter, Pitvarfibrillatio) kiterjesztett diagnosztikája és ablációja, szükség esetén 3 D képalkotó (CT és MRI) és térképező módszerek (CARTO, Ensite) valamint lasszó ablációs rendszer (PVAC) felhasználásával.
Kamrai tachycardiák ablatiója szükség esetén 3D képalkotó (CT és MRI) és térképező módszerek (CARTO, Ensite) felhasználásával.
Pacemaker (első) műtétek (együregű és kétüregű, ICD, myocardiális, biventrikuláris), defibrillátor pacemaker műtétek, pacemaker csere (generátor, illetve elektróda csere).
Pacemaker járóbeteg ellátás és PM klinikai gondozás.
A klinikai elektrofiziológiai ellátó egység és a klinikai PM terápiás egység legfontosabb működési, szakmai és szervezeti egységei:

Osztály:
6 ágyas kapacitású fekvőbeteg ápolási egység, a klinikai elektrofiziológiai ellátás és a PM terápiás ellátás számára közös használattal, a 400 ágyas klinika földszintjén a Szívgyógyászati Klinika területén kívüli elhelyezés mellett.
Klinikai elektrofiziológia és a klinikai PM terápia intenzív ellátási háttere (valójában kardiológiai őrző háttere) a Szívgyógyászati Klinika ITO-jának keretében biztosított, azaz a klinikai kardiológia, az intervenciós kardiológia, valamint a klinikai elektrofiziológia és a klinikai PM terápia együttesen - szükségletek és egyeztetések szerint - használja intenzív ellátási háttérként az ITO-n rendelkezésre álló 8 ágyas kapacitást.

Műtők:
A klinikai elektrofiziológiai diagnosztikai és terápiás laboratórium (elektrofiziológiai katéteres laboratórium), a 400 ágyas klinika földszintjén az I. Belgyógyászati Klinika Kliniko-pharmakológiai osztályának befogadó területén,
A PM terápiás műtő, az intervenciós kardiológia szívkatéteres diagnosztikai és terápiás haemodinamikai laboratóriumában, a Szívgyógyászati Klinika területén,

Ambulancia:
A 02422405 Kardiológiai PACEMAKER ambulancia, a 400 ágyas klinika földszintjén az I. sz. Belgyógyászati Klinika Kliniko-pharmakológiai osztályának előterében, 30 szakorvosi óra/hét kapacitással engedélyezett és szerződés szerint finanszírozott kapacitással,
A 24224007 Kardiológia Elektrofiziológiai szakambulancia a Szívgyógyászati Klinika magas földszinti elhelyezésében a klinika járóbeteg szakambulanciái között, 10 szakorvosi óra/hét engedélyezett és szerződés szerint finanszírozott kapacitással.
Kutatás:
A 3 D képalkotó eljárások imageinek integrálása a CARTO és Ensite 3 D térképező rendszerekkel.
3 D képalkotó eljárások és echocardiographiás pitvarvolumen mérések összehasonlítása.
A bal pitvari remodelling utánkövetéses vizsgálata véna pulmonális insolatiot követően.
Intracardiális Ultrahang vezérelt radiofrekvenciás ablatio véna pulmonális isolatio során.