Piacképes tudás és karrierlehetőségek serege: indul a pécsi biotechnológia BSc képzés

2021. november 25.

Világszerte keresett tudást, rengeteg különböző karrierutat és már az oktatás ideje alatt konkrét ipari tapasztalatot ígér a pécsi Gyógyszerésztudományi Karon jövő szeptemberben induló angol nyelvű biotechnológiai alapszak. A Magyarországon egyedülálló képzés által nyújtott lehetőségekről és a biotechnológia fontosságáról beszélgettünk dr. Pongrácz Judittal, a Gyógyszerészi Biotechnológia Intézet és egyben az új szak vezetőjével.

 

Stemler Miklós írása

 

A terület szakértőin kívül valószínűleg kevesen tudják, hogy életünk mennyi szegmensét hatja át a biológiát, biokémiát, informatikát és a műszaki tudományokat ötvöző alkalmazott tudományág, a biotechnológia. A modern vakcinagyártáshoz elengedhetetlen a biotechnológia és a magasan képzett biotechnológus, de ez csupán egyetlen példa; ugyanígy létfontosságú az ilyen szakemberek munkája a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és az egészségügy szinte minden ágában. Ebbe a dinamikusan fejlődő és rendkívül rugalmas diszciplínába nyújt belépőt a 2022 szeptemberében induló pécsi biotechnológia BSc szak, amely a több évtizedes hagyományokra visszatekintő pécsi biotechnológia képzésre és kutatásokra, illetve a gazdag ipari kapcsolatokra épül.

A pécsi orvostudományi karon már 2010 óta létezik angol nyelvű biotechnológiai mesterképzés, tudjuk meg az MSc szak elindításában annak idején kulcsszerepet játszó, majd azt 2017-ig vezető dr. Pongrácz Judittól. Nem sokkal a mesterképzés elindítása után felmerült már, hogy azt alapképzéssel egészítsék ki, de a helyzet mostanra érett meg erre.

„Már az MSc szak elindítása után láttuk, hogy jó lenne egy olyan képzés, ami stabil alapokat ad a mesterképzésbe érkező hallgatóknak, hiszen a különböző területekről érkező diákok első félévét nagyrészt a közös szintre hozás vitte el. Ahhoz viszont, hogy ennek létjogosultságát meg tudjuk indokolni nem csupán a mesterképzés belépőjeként, hanem önmagában versenyképes tudást nyújtó szakként, szükséges volt a biotechnológiai ipar óriási mértékű fejlődésére is”.

 

Ez a fejlődés természetesen nem az elmúlt 10 évben kezdődött, de mostanra olyan szinte ért, hogy a biotechnológia az ipar és az élet szinte minden területét átszövi.

„Szinte lehetetlen lenne felsorolni a biotechnológia alkalmazási területeit és módjait, és rengeteg olyan felhasználási területe van, amelyekre talán nem is gondolnánk. Az talán nyilvánvaló, hogy az egészségipar, legyen szó akár a gyógyszergyártásról vagy a daganatos betegségek gyógymódjának kutatásáról, nem működik biotechnológia nélkül, de azt valószínűleg jóval kevesebben tudják, hogy mennyire meghatározó például a biotechnológia az élelmiszer-ellátás és élelmiszer-biztonság területén. Itt nem arról beszélünk, hogy mesterséges úton előállított termékeket ennénk a biotechnológiának köszönhetően, azaz nem génmódosításról van szó, hanem épp ellenkezőleg: ennek révén tudjuk kivonni a mesterséges anyagokat az élelmiszerekből, és így találjuk meg a káros szereket.

Ehhez hasonlóan a mezőgazdaságban is biotechnológiai megoldások révén lehet biztosítani, hogy a termények szennyeződésmentesek legyenek, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a biotechnológia segítségével tudjuk megoldani, hogy a Föld egyre nagyobb népessége elengedő és megfelelő minőségű élelemhez jusson. Csak hogy egy nagyon konkrét és releváns példát hozzak: a napjainkban egyre nagyobb teret hódító húspótló termékek előállítása elképzelhetetlen biotechnológia nélkül.” – sorolja Pongrácz Judit.

Jól képzett biotechnológusokra tehát óriási igény van, a kiterjedt pécsi biotechnológiai kutatások és ipari kapcsolatok pedig garantálják, hogy a PTE Gyógyszerésztudományi Karon végző hallgatók egyrészt naprakész tudást szerezzenek, másrészt akár már egyetemi éveik alatt dolgozni kezdjenek. A lehetőségek mennyisége szinte szédítő. Az egyetemen több helyen zajlanak magas szintű biotechnológiai kutatások és fejlesztések, ezek egyik éllovasa a Pongrácz Judit által vezetett Gyógyszerészi Biotechnológiai Intézet, ahol többek között bionyomtatással, azaz élő háromdimenziós szövet előállításával foglalkoznak. Az orvoskaron és a Szentágothai János Kutatóközpontban is rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, a biotechnológia MSc képzés pedig logikus továbbtanulási irány.

Ezek pedig csak a helyi opciók: a magas szintű ipari kapcsolatoknak köszönhetően a Pécsett végző diákokat akár a tágabb régióban is tárt karokkal várják majd a biotechnológiai cégek. „Térségünk – és itt a határ másik oldaláról, az eszéki régióról is beszélek – fontos élelmiszeripari központ, ahol rengeteg lehetőség nyílik egy élelmiszerekkel foglalkozó biotechnológus számára. Nem véletlenül települt ide az egyik legnagyobb élelmiszer-biotechnológiai cég, az élelmiszerteszteket gyártó és fejlesztő Foss, amely remek karrierlehetőséget nyújt a leendő hallgatóinknak.

Emellett biotechnológusokra van szükség a tejiparban, a sörgyártásban és akár a borászatban is. Az alapképzést elvégző hallgatók tehát piacképes tudást szereznek, miközben arra is lesz lehetőségük, hogy a biotechnológia MSc elvégzése után belevágjanak a Foss-szal közösen szervezett doktori képzésbe, amely elvégzése után magas szintű kutatói-fejlesztői munkaköröket tölthetnek majd be – avagy maradhatnak a tudományos szférában. A diákok emellett már a képzés alatt belekóstolhatnak a munkába a több cégnél eltölthető hat héttől akár több hónapon át tartó gyakorlatoknak köszönhetően, és eldönthetik, hogy a diploma megszerzése után azonnal nekiállnak-e dolgozni, vagy továbbtanulnak.”

A Pécsi Tudományegyetemen zajló egyéb fejlesztések további izgalmas lehetőségeket jelentenek. Ilyen például a műszaki és egészségügyi ismereteket ötvöző egészségügyi mérnök mesterképzés, amelyhez a biotechnológia BSc kitűnő alapozótudást nyújt, a nagyszabású eszközfejlesztéseknek köszönhetően pedig egyre több laborban van szükség a felszerelést kezelő biotechnológusokra. A karrieropciók sorából természetesen a gyógyszeripar sem maradhat ki, hiszen nem véletlenül a Gyógyszerésztudományi Kar a szak gazdája: a modern gyógyszerek előállításában és fejlesztésében létfontosságú szerepet játszanak a biotechnológusok.

A pécsi biotechnológia BSc képzés unikálisnak számít az országban abból a szempontból, hogy angol nyelvű, aminek fontos praktikus okai és előnyei vannak. „A biotechnológia borzasztóan gyorsan fejlődik, a szakmai nyelve pedig az angol. Mindez azzal jár, hogy a szakirodalom és a tananyag fordítása mindig legalább egy lépéssel a kurrens fejlemények után jár, azaz valóban naprakész tudást úgy lehet szerezni, ha a képzés angol nyelven folyik – arról nem beszélve, hogy számos biotechnológiai cégnél az angol a munkanyelv, amit a nálunk végző hallgatók már magas szinten fognak használni” – magyarázza a szak vezetője.

No és kiknek való a biotechnológusi képzés? Pongrácz Judit szerint azoknak, akik szerteágazó természettudományos-műszaki érdeklődéssel rendelkeznek, hiszen a biotechnológia különböző területeket metsz át a biológiától kezdve a kémián, fizikán át egészen az informatikáig.

„Szerintem a biotechnológia BSc azoknak a nyitott szellemű diákoknak ideális, akiket sok minden érdekel, és nem akarják egyelőre elkötelezni magukat egyetlen irány mellett, hiszen ahogy az már remélhetőleg kiderült, egy biotechnológus rengeteg mindennel foglalkozhat, és rengeteg minden lehet: súlyos betegségek gyógymódjait kutathatja, a termőföldek megtisztításán dolgozhat, szavatolhatja a ételek biztonságát, kézműves söröket állíthat elő, és a sor majdnem végtelen. Ahhoz, hogy lássa valaki, hogy mire képes ezzel a képzettséggel és tudással, meg kell ismernie a lehetőségeket, és mi ezt szeretnénk nyújtani a képzés során, legyen szó akár a gyógyszerészeti, orvosi vagy környezeti biotechnológiáról. Örömmel várjuk azokat, akik kellően nyitottak és készen állnak a szerteágazó ismeretanyag elsajátítására azokat, hogy együtt művelhessük ezt a szerintem fantasztikus diszciplínát.”

Érdeklődőkből már most sincs hiány, magyar és külföldi diákok sora jelezte, hogy itt szeretné folytatni tanulmányait 2022 szeptemberétől. A 48 újdonsült pécsi biotechnológus hallgatót pedig a megújult gyógyszerészi és orvoskari épületek és világszintű laboratóriumi eszközpark várják majd.

A felvételivel és a szakkal kapcsolatos tovább információk az alábbi linken érhetők el: felvi.aok.pte.hu/biotechnologia-bsc

Fotók:

Csortos Szabolcs/UnivPécs.com