Office Medic Program

2022. szeptember 20.

Beszámoló a résztvevők szemszögéből

Irodai Életmentő kurzuson vettek részt az Élettani Intézet dolgozói

Az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ szervezésében, Szűcs Péter vezetésével tartott kétnapos kurzuson vettün részt. Nyolc fős csoportokban augusztus végén eleveníthettük fel korábbi ismereteinket, valamint tanultunk sok új hasznos információt.

A kurzus során számos témáról volt szó interaktív formában. Egy-egy tananyag elméleti hátterének ismertetése után gyakoroltuk a feladatokat, hogy éles helyzetben ne csak elméletben tudjuk, mit kellene tenni. Tanultunk arról, hogyan hívjunk segítséget, hogy vizsgáljunk meg egy sérültet, milyen fektetési módok vannak és az újraélesztés szabályait is átvettük.

A feladatok kivitelezését segítette a szemléletes diasor, a videók és természetesen az, hogy Péter megmutatta a helyes technikákat. Elsőre nem sikerült mindent jól megcsinálni, néha egész viccesen nézett ki pl. egy stabil oldalfektetés. Szituációs játék is volt, amely során eljátszottuk, hogy egy eszméletlen beteg esetén mi a teendő, ekkor még a félautomata szimulációs defibrillátort is alkalmaztuk.

A kurzust végig jó hangulat jellemezte, örültünk annak is, hogy nyugodtan kérdezhettünk, mindenre kaptunk választ. További fontos témák, amelyek elsősegélynyújtási vonatkozásait átvettük: légúti idegentest, mérgezések, cukorbetegség, görcsroham, infarktus, stroke, allergia, áramütés, villámcsapás, kihűlés, rándulás, ficam és törés. Gyakoroltuk, hogyan kell különböző helyzetekben kimenteni a sérültet, ezt még a lépcsőn is kiviteleztük. A sebellátást és a súlyos vérzések ellátását is gyakoroltuk, utóbbihoz kipróbáltuk a C.A.T-et és az izraeli kötszert.

Minden résztvevő nevében szeretném megköszönni ezt a tartalmas két napot! Sokat tanultunk, gyakoroltunk és közben jól éreztük magunkat. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a kurzust.

 

Dr. Fusz Katalin

(adjunktus, PTE ÁOK Élettani Intézet)