Vidéki életmentő mintaprogram indul Baranyában

2022. szeptember 26.

Egy súlyos sérülés esetén akár perceken múlhat az élet, és a mentők nem mindig tudnak olyan gyorsan odaérni, mint azok, akik megfelelő képzettséggel helyben el tudnák látni a sérült személyt. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központja a Véméndi Egészségprogram együttműködésével országos mintaprogramot indít azért, hogy a vidéki településeken is legyenek olyan személyek, akik az azonnali életmentésben tudnak segédkezni.

A bama.hu információja szerint az életmentő programban vidéki, kistelepülési és kistérségi civil közösségek számára könnyen elsajátítható életmentő és sérült-ellátó ismereteket dolgoztak ki és tettek minden jelentkező számára elérhetővé. A helyi intézmények, egyesületek és közösségek vezetői, tagjai, valamint a civil lakosság egymásra épülő rendszerben alap- és haladó szintű, gyakorlati és elméleti ismeretek elsajátítása révén lesz képes a segítségadásra.

Az orvoskaron tartott egyeztetésen dr. Rendeki Szilárd, a PTE Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központjának igazgatója elmondta, hogy nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló ez a képzés. Hozzátette: ez egy amerikai szisztéma, ami azon alapszik, hogy az állampolgároknak megadják azokat a gyakorlati készségeket, melyek által életet tudnak menteni.

Eddig több mint 50 kistérségben élőt képeztek ki. Az általuk használt életmentő szett a NATO által is rendszeresített csomag egyszerűsített változata.

A szeptember 22-i esemény ünnepélyes tagfelvétel is volt: mostantól a PTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ és a Véméndi Egészségprogram együttműködésével megalakult „Vidéki Életmentő Egyesület” tagjai sorában köszöntheti a PTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ munkatársait. 

A Pannon TV riportja a Vidéki Életmentő Programról:

Forrás:

bama.hu

PTE ÁOK

Fotó:

Verébi Dávid

Kapcsolódó galéria: