Hiánypótló filmet készít a demenciáról dr. Vámos Zoltán

2021. október 1.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjává. Az Egészségügyi Világszervezet friss jelentése alapján jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban. A szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet. Egy pécsi orvos-filmrendező, dr. Vámos Zoltán ezért is választotta ezt a rendkívül fontos problémát következő filmje témájául. Az alkotás valós eseményen alapul, mely az orvossal és betegével történt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, évekkel ezelőtt.

„Egy szokásos, szürke hétköznap volt. Fiatal orvosként ügyeltem a klinikán, ezer rám váró feladattal, sok beteggel, miközben egy Alzheimer-kórban szenvedő, idős hölgyhöz hívtak azzal, hogy problémás, le kellene nyugtatni. Odamentem hozzá, és azzal, hogy emberszámba vettem, elkezdtem vele türelemmel beszélgetni, nagyon hamar megnyílt, nem sokkal később pedig már együtt énekeltük a meseautó refrénjét. Innen vettem a film címét is: „A gyémánt út pora”. Ekkor döbbentem rá, hogy másként is lehet kezelni a demens betegeket, mint a hagyományos orvosi protokoll. Hiszem, ha ezt az üzenetet egy filmen keresztül eljuttatjuk az emberekhez, azzal rengeteg érintett családon tudunk segíteni” – mondta dr. Vámos Zoltán.

A filmet és annak küldetését a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. is támogatásra méltónak találta adókedvezmény formájában. Főbb szerepeire olyan színésznagyságokat sikerült dr. Vámos Zoltánnak megnyernie, mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vári Éva és Kútvölgyi Erzsébet, a Jászai Mari-díjas Koltai Róbert, továbbá szerepet kap Törőcsik Franciska, Elek Ferenc és Orosz Ákos is, akiknek kiváló alakításait már számos filmben láthatta a nagyérdemű.

„Gyerekkorom óta csodálom Vári Évát. Emlékszem, 19-szer láttam Piafként a budapesti Kamaraszínházban, így nem volt kérdés, hogy ő fogja alakítani az idős főszereplőt. Megtisztelő, hogy gondolkodás nélkül, örömmel vállalta a felkérésemet” – mesélte.

Dr. Vámos Zoltán első filmjét - a „Parázs a szívnek” címűt - 2018-ban mutatták be Szabó Erika főszereplésével. Új alkotását október 2-án kezdik el forgatni Budapesten, és a tervek szerint 2022 őszén, az Alzheimer-kór világnapján mutatják majd be a nagyközönségnek. Addig számos filmfesztiválon megméretteti magát.

Forrás:

PTE

Fotó:

tgfoto.hu