Történet

Bemutatkozás

A Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete (AITI) 1970. november 1-én kezdte meg működését. Létrejöttét az tette szükségessé, hogy az életveszélyes állapotú betegek kezeléséhez intenzív osztályra volt szükség, amit a jelenlegi Janus Pannonius Klinikai Tömb (JPKT) 6. emeleti, sebészeti műtőihez tartozó ébredőszoba átalakításával teremtettek meg. Az AITI 2006-tól már nemcsak a JPKT anesztéziai szolgálatát látta el, hanem az intézmény valamennyi klinikája – összesen 28 műtőjének – érzéstelenítési feladatát vállalja. Az intenzív terápiás betegellátás a JPKT-ban 16, az Idegsebészeti Klinikán 9 ágyon végeznek az AITI munkatársai.

Az aneszteziológia munkánkban általános és regionális érzéstelenítési eljárásokat alkalmazunk, és korszerű módszerekkel járulunk hozzá évente több mint 30 ezer operált beteg gyógyulásához a PTE, Klinikai Központ minden műtétes szakmájában. Nagy jelentőséget tulajdonítunk minden operációra váró alapos előkészítésének, melyet a speciális ambulanciáinkon végzünk.

Orvosaink és ápolóink évente közel 2500 kritikus állapotú beteget magas színvonalon gyógyítanak. Az AITI technikai fejlesztő munkájának legékesebb eleme a teljesen elektronikus beteginformatikai rendszer, amelyet – az országban elsőként – az AITI munkatársai dolgoztak ki és minden beteg kezelésénél alkalmaznak. Ugyancsak figyelemre méltó az intenzív terápiás életmentő és szervpótló kezelések (pl. folyamatos hemodialízis, tüdővédő lélegeztetési módszerek, komplett véralvadási diagnosztika, extrakorporális membránoxigenáció, stb.) használata.

Az AITI fájdalomambulanciája közel 5 évtizede folyamatosan fogadja a régió tartós és tűrhetetlen fájdalomtól szenvedő betegeit. A kezeléseket modern módszerek (regionális érzéstelenítési technikák, kombinált gyógyszeres protokollok, transzkután elektromos idegstimuláció) alkalmazásával érjük el.

A klinikai munka mellett intézetünk osztályain illetve a műtőkben intenzív kutatómunka folyik, továbbá részt veszünk az orvostanhallgatók oktatásában, a posztgraduális képzésben, a szakvizsgára való felkészítésben valamint a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzésében. Az intézetünkben 4 alegység működik: Intenzív Terápiás, Fájdalomterápiás, Gyermekaneszteziológiai, Neurointenzív és Szülészeti Aneszteziológiai Tanszékek.