Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika

Bemutatkozás

A Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem 1914. október 3-án nyílt meg Pozsonyban. Orvostudományi Kara 1918. április 14-én alakult. Ez évben 2 gyermekgyógyászati tanszék, ill. klinika is létesült. Az ismert történelmi események következtében a Gyermekklinika csak egy évig működhetett Pozsonyban, majd csaknem öt éven át tartó budapesti tevékenység után az Erzsébet Tudományegyetemet 1924-től véglegesen Pécsre helyezték, a Gyermekgyógyászati Klinikát pedig a mostani helyére, a József Attila utcába.

A klinika Pécs belvárosában helyezkedik el, könnyen megközelíthető, központi helyen.

A Bajnok utcai, a József A. utcai bejáratainál és az udvaron több helyütt részletes tájékoztató táblák segítik az eligazodást.

Feladatok

A Pécsi Tudományegyetem (korábban Pécsi Orvostudományi Egyetem) Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája 2008-tól két telephelyen (József Attila és Nyár utcai) működik. 9 fekvőbeteg osztályon és 17 szakambulancián 230 dolgozó (orvos, egyéb diplomás, szak-, adminisztratív és fizikai dolgozó) szolgálja a beteg gyermekek gyógyulását. A Belgyógyászati (gasztroenterológiai fő profillal), Infektológiai, Intenzív, „Dr. Mestyán Gyula” (diabetes, endokrinológia, nefrológia, fül-orr-gégészet profillal) Neurológiai, Onkológiai, Pulmonológiai, Pszichiátriai  és Sebészeti osztályokon 167 ágyon látják el a megye és a régió 18 évnél fiatalabb gyermekbetegeit. Ebből több osztály nemcsak városi és megyei, de regionális és országos vonzáskörű feladatokat is ellát.

A klinikán a következő járóbeteg szakrendelések működnek: Anyagcsere- és Endokrinológiai, Belgyógyászati, Diabetológiai, EEG, Fejlődésneurológiai, Fül-orr-gégészeti, Gasztroenterológiai, Immunológiai, Nefrológiai, Neurológiai, Onkológiai, Pulmonológiai, Pszichiátriai, Sebészeti, Endoszkópia és Manometria.

A szívsebészet kivételével gyakorlatilag a teljes pediátriai spektrumot felöleli a klinika tevékenysége.

Az ambulancia udvar felöli bejáratánál újszülöttmentő inkubátor van elhelyezve, mely lehetőséget ad a gyermekükről lemondó anyáknak arra, hogy babájukat biztonságos, gondoskodó környezetben hagyják.

A klinika területén működik a kistérségi és városi házi gyermekorvosi ügyeleti szolgálat is, ami meggyorsítja a betegek vizsgálatát és kezelését.

A betegellátás, a graduális és posztgraduális orvosképzés mellett a klinikán nemzetközi kutatómunka, tudományos tevékenység is folyik, valamint több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a klinikai farmakológiai vizsgálatok területén.

A preferált vizsgálati területek a klinikán a következők: epilepszia, fejfájás, migrén, autoimmun neurológiai betegségek; anyatej összetétele, zsírsavak vizsgálata; gyermekkori elhízás, magas vérnyomás; 1-es és 2-es típusú cukorbetegség; gyermekkori endokrinológiai betegségek és állapotok (növekedési hormon, pubertas zavarai, szindrómák); gyermekkori malignus betegségek aktív kezelése kapcsán felmerülő vizsgálatok, a gyermekkori palliatív ellátás kommunikációs kihívásai, gyermekkori vesedaganatok ellátása, Wilms tumor kemoszenzitivitási vizsgálatok; gyermeksebészet, gyermekurológia; immunológiai betegségek, gasztroenterológiai betegségek (gyulladásos bélbetegségek), pulmonológiai betegségek (asthma bronchiale).

Tanszékek

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán 5 tanszék működik, ezek a következők:

  • Általános Gyermekgyógyászati Tanszék, tanszékvezető: Dr. Nyul Zoltán
  • Gyermeksürgősségi és Intenzív Tanszék, tanszékvezető: Dr. Rózsai Barnabás
  • Csecsemő- és Gyermekneurológiai Tanszék, tanszékvezető: Dr. Hollódy Katalin
  • Gyermek- és ifjúságpszichiátriai Tanszék, tanszékvezető: Dr. Csábi Györgyi
  • Gyermek Manuális Tanszék, tanszékvezető: Dr. Vajda Péter

Küldetésnyilatkozat

A Gyermekgyógyászati Klinikának az a célja, hogy a 21. század színvonalának megfelelő betegellátó, oktató-, kutató- és gyermek-egészségügyi központ legyen, mely folyamatosan gyarapítja ismereteit az új tudományágak területén, beleértve a betegségek diagnózisának, prognosztizálásának, gyógyításának és megelőzésének alapvetően új lehetőségeit is. Ezt a korszerű, új követelményeket támasztó szemléletmódját érvényesíti a betegellátásban és a graduális és posztgraduális képzésben egyaránt.

Ennek megfelelően a hallgatókat a klinika arra készíti fel, hogy olyan magas fokú szakmai tudást, igényességet és problémamegoldó készséget sajátítsanak el, melyekre a szakorvosképzés és az önálló orvosi tevékenység alapjai biztonsággal építhetők. Emellett fontos, hogy a hallgatók rendelkezzenek a társadalom különböző területein jelentkező, változó egészségügyi igények felmérésének, megértésének és kezelésének képességével.

Az oktatók törekednek az eredményes orvosi tevékenységhez nélkülözhetetlen készségek, tulajdonságok kialakítására, erősítésére is, mint a humanizmus, az empátia, a szociális érzékenység, a kollegialitás, a professzionizmus, az önállóság, a kritikus gondolkodás, az együttműködésre való hajlam és a vezetésre való alkalmasság. Fontosnak tartják, hogy már a medikusképzésben, majd azt követően a rezidensi idő alatt is az önálló tudományos tevékenységre való igény és képesség hangsúlyt kapjon.

Szülőknek

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáról bővebb információt a klinika honlapján a Tájékoztató szülőknek című dokumentum tartalmaz.

Hírek

2024. június 4.

Veres Gábor mentordíjat kapott dr. Hollódy Katalin

2024. május 29.

Új sürgősségi betegellátó osztályt adtak át a Gyermekgyógyászati Klinikán

2024. május 23.

Hasznos eszközökkel gazdagodott a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikája

2024. május 21.

Május 20-án célba értek a pécsi gyermekonkológiáért tekerő gyermekgyógyászok

2024. április 29.

Dr. Decsi Tamás professzor a pécsi gyermekklinika centenáriumáról

Összes hír

Galéria

2019. március 21.

7 szokás tréning

2019. január 31.

7 szokás tréning

Összes galéria

Videók

Összes videó