Digitális, hordozható mellkas-szívóval gazdagodott a Gyermekgyógyászati Klinika

2021. augusztus 24.

Digitális, hordozható mellkas-szívóval gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikája. A több millió forint értékű szerkezet megvásárlását az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Visszatérés Alapítvány finanszírozta.

A műszert augusztus 24-én adták át a Gyermekgyógyászati Klinika oktatótermében. Az ünnepségen részt vett dr. Decsi Tamás professzor, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Móri Richárd, az OJV Baranya megyei stratégiai partnere, és Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetének elnöke.

Kifejezetten a gyermekek gyógyításának szenteli jótékonysági akcióit az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft., 19 kórházban segítve a beteg gyerekeket. A pécsi gyermekklinikát sem első ízben támogatják: tavaly egy elektroterápiás készülék megvásárlásához járultak hozzá, ami a mozgásszervi sérülést elszenvedett páciensek rehabilitációjához nyújt segítséget.

A Visszatérés Alapítványt a Gyermekgyógyászati Klinika sebészeti osztályának munkacsoportja hívta életre 1990-ben, hogy a szervezet révén mozgósítsa a civil társadalom erőforrásait a gyermeksebészeti eljárások javításáért.

A mellkas-szívó nélkülözhetetlen eszköz a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban. Alkalmazása olyankor válik szükségessé, ha a tüdőnél, a mellhártyák között felszaporodik az oda nem illő folyadék vagy levegő, ami által a tüdő nem tud megfelelően dolgozni, megváltoznak a mellkasi nyomásviszonyok, a légzés elégtelenné válik. Ilyenkor egy ún. drain csövet vezetnek be, ami a szívóhoz csatlakoztatva biztosítja, hogy az extra folyadék vagy levegő távozzon, a légzés javuljon. A mellkas-szívó alkalmazásával nem kell újra és újra megbökni a beteg gyermeket, ám folyamatosan ellenőrizni lehet az ürülő folyadék, levegő mennyiségét, ütemét. A most átadott eszköz a mellkas-szívó modern, mobil változata, ami lehetővé teszi azt is, hogy – amennyiben állapota engedi – a kis páciens sétálni is tudjon vele.

Forrás:

PTE

Fotók:

Csortos Szabolcs/univpecs.com