Egészségügyi ismeretterjesztő film készült a túlsúlyos gyerekekről

2022. október 5.

Az EMMI megbízása alapján egészségügyi ismeretterjesztő film készült a túlsúlyos gyerekekről, melyben szüleikkel együtt megszólalnak azok a fiatalok is, akik a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján működő anyagcsere gondozóba járnak. A film második felében a családok mellett nyilatkozik a gondozást vezető dr. Molnár Dénes professzor, valamint a munkatársai is.

Dr. Molnár Dénes professzor elmondja, hogy a legfrissebb kutatások szerint 95 százalékban nem áll genetikai faktor a kövérség mögött, és bár lehetnek hajlamosító gének, ám ezek csak akkor jutnak érvényre, ha olyan környezetben él a gyermek, amely ezt elősegíti. A fiatalok a család életmódbéli szokásait viszik tovább, elhízásuk oka is ebben rejlik, ezért az életmódváltáshoz az egész család együttműködése szükséges.

A filmben sok személyes példán át mutatják be az elhízás okozta testi és lelki nehézségeket, nagy hangsúlyt helyezve a szövődményekre: a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, valamint a vérzsírok emelkedésére.

A teljes film itt tekinthető meg:

Rövidített változatai:

Az életmódváltásról:

Az egészséges életmódról:

A segítségkérésről: