Akadémiai Díjat kapott dr. Janszky József Vladimir az MTA 195. közgyűlésén

2022. május 13.

Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az Akadémia 195. ünnepi közgyűlésén, május 2-án adta át az MTA rangos elismeréseit: az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet és az Arany János-életműdíjat.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége az Akadémiai Díjat tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza az elmúlt években elért kiemelkedő kutatási munkájuk és eredményeik elismeréseként.

2022-ben tizenöt jeles kutató vehette át a kitüntetést, köztük dr. Janszky József Vladimir, az MTA doktora, klinikai neurofiziológus, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója, egyetemi tanára, az agyi képalkotó eljárások neuropszichiátriai kórképekben való alkalmazása terén, valamint az alvásmedicina és epileptológia terén végzett kutatásaiért.

Annak igazolásáért, hogy a fejlődési rendellenességek részt vesznek az agy fiziológiás működésében, és nemcsak morfológiai károsodás, hanem olyan funkcionális faktorok, mint az epilepsziás aktivitás és az aszimmetrikus kézhasználat is képesek megváltoztatni a féltekei dominanciát.

Annak kimutatásáért is díjazták, hogy az epilepsziás működészavar átrendezi a memória- és a beszédszerveződés agyi reprezentációját. Dr. Janszky József Vladimir kutatásai alapján elkerülhetők az epilepsziaműtétek utáni beszéd- és memóriazavarok.

Forrás:

MTA