A mobilozás ortopédiai következményei

2022. február 1.

Naponta átlagosan 2-4 órát töltünk mobilozással, okostelefonokon intézünk már majdnem mindent, és közben nem is gondoljuk, mennyire természetellenes szögben tartjuk a nyakunkat. A webbeteg.hu dr. Mintál Tibort, a Pécsi Tudományegyetem ortopéd-sebész szakorvosát, sportorvosát kérdezte arról, milyen következményei lehetnek ennek.

Mint mondta, otthon gyakran az ágyban használjuk a kütyüket, könyökölve, mereven tartva a vállat és a nyakat, illetve hanyatt fekve, magunk fölé tartva a gépet. Amennyiben nélkülözhetetlen ezeknek az eszközöknek a használata, legalább figyeljünk oda arra, hogy tartsunk szüneteket, változtassunk testhelyzetet, időnként egyszerű nyújtógyakorlatokkal mozgassuk át a testünket, jót tesz a masszázs és a relaxáció is.

Dr. Kenneth K. Hansraj, a New York-i Gerincsebészeti és Rehabilitációs Központ sebésze kidolgozott egy számítógépes szimulációt, amelyen nagyon jól látható, miként változik a nyak és a gerinc állapota, miközben a mobileszközöket bámulva, folyamatosan lehajolva tartjuk a fejünket. A helytelen testtartás folyamatosan erőlteti a nyaki csigolyákat és a gerincet, folyamatos fájdalomhoz, kopáshoz, deformitáshoz vezethet, majd végül akár sebészeti beavatkozáshoz is - írja cikkében dr. Kenneth K. Hansraj.

Forrás:

webbeteg.hu

Fotó:

Pixabay.com