Würzburgi pszichoterapeuták könyve pécsi pszichológusok fordításában

2021. február 10.

„Pszichoterápiás kártyák – Depresszió” címmel jelent meg magyarul a Rövid Pszichiátriai Pszichoterápia (RPP) kézikönyve, amit würzburgi pszichoterapeuták írtak, és a PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának munkatársai fordítottak.

A pszichiátriai ellátórendszerben a mindennapok szintjén ritkán alkalmaznak strukturált pszichoterápiás intervenciókat, leszámítva a kevés számú, klasszikus pszichoterápiás folyamatokat. A szakrendelés és az osztályos vizitek a páciens aktuális szükségleteire, panaszaira fókuszálnak. A RPP egy olyan rendszerezett terápiás stratégia, amely terápiás kártyasorozat felhasználásával alkalmaz rövid pszichiátriai és pszichoterápiás intervenciókat.

Az erről szóló kötet Serge Sulz és Beate Deckert tollából született, a fordításokat Major Jutta, Boda-Jörg Adrienn, Pintér Petra, Kovács Márton és Gór Dóra készítették. A munka irányításában dr. Nagy Ágnes szakorvos játszott vezető szerepet. A würzburgi és a pécsi egyetem pszichiátriai klinikái között több éve gyümölcsöző az együttműködés, ennek egyik tanúsága ez a könyv is, az Animula Szakkiadó gondozásában.