Ezüst Gazdaság: az idősödő társadalomban rejlő gazdasági és társadalmi potenciál - konferencia

2022. június 9.

"Ezüst Gazdaság: az idősödő társadalomban rejlő gazdasági és társadalmi potenciál címmel" szervez konferenciát június 16-án a Pécsi Szalonban a PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvényen az időseket érintő egészségügyi megoldások kérdéseit járják körül, valamint a korosztály fogyasztói, illetve turisztikai magatartásáról adnak elő.

Az Ezüst Gazdaság, azaz az idősek igényeire épülő gazdasági tevékenység növekedési kilátásai folyamatosan erősödnek. Az ágazatban rejlő kimagasló multiplikátor hatás pedig a kapcsolódó ágazatok számára is kitűnő lehetőséget teremt, kiváltképp az olyan turisztikai és kulturális területekkel rendelkező területen, mint a Dél-dunántúli régió.

Az Ezüst Gazdaság regionális tervének kialakításához a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (ITD), a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ (PEIK), és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) a regionális gazdaság fejlesztése érdekében konzorciumot alapított, mely 2022. januárjában sikeresen elnyerte az Európai Innovációs és Technológiai intézet (EIT), valamint annak egészségügyi fejlesztésekért felelős részlegének, az EIT Health-nek egy pályázatát. A konzorcium vezetője a PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete.

A benyújtott projekt célja az idősödő társadalom felől érkező igényeket, a gazdasági ágazatok és szereplők termelési, szolgáltatási kapacitását és potenciálját felmérve alapot adni, lehetséges irányokat mutatni az Ezüst Gazdaság Dél-dunántúli regionális fejlesztéséhez. 

Az Ezüst Gazdaságban rejlő óriási potenciált jól mutatják azok az előrejelzések, melyek szerint 2025-re várhatóan 222 millió „ezüstkorú” lakója lesz Európának, mely 43%-a lesz az össznépességnek, és ez várhatóan 57 trillió euró költést valósít meg, ami az európai GDP 31%-a.  A 65 év feletti (inaktív) korosztály az átlagos nettó vagyonértékhez képest nagyságrendileg 75 százalékkal magasabb értékű vagyonnal rendelkezik. Az Ezüst Gazdaság nem utolsó sorban 88 millió munkahelyet tart majd fenn 2025-re.

A konzorciumi felek 2022. június 16-án, a Pécsi Szalonban konferenciát szerveznek Ezüst Gazdaság: az idősödő társadalomban rejlő gazdasági és társadalmi potenciál címmel, melyen szakértők az időseket érintő egészségügyi megoldásokról, valamint a korosztály fogyasztói, illetve turisztikai magatartásáról adnak elő.

A program személyesen látogatható, de online is követhető, mindkét esetben regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi felületen lehetséges, ahol további információt is találni a konferenciáról: itdweb.hu/capacity-building-silver-economy-konferencia/. A regisztráció határideje: 2022. június 12., vasárnap éjfél.

Fotó:

Unsplash.com