„Csodás dolgok születhetnek abból, ha az ember szabadjára engedi a fantáziáját"

2022. november 16.

EIT Health i-Days 2022

 

A Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének munkatársai az ICBEI konferencia szervezőivel nagyot álmodtak, és október 25-én és 26-án az EIT Health iDays-t közösen, a nemzetközi konferenciával egy időben szervezték meg. Az Innovációs Napok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az oktatás, a kutatás és az ipar közötti kapcsolatépítésben, amellett összekötik a hallgatókat a társadalommal, a civil szervezetekkel és a vállalatokkal. A Transzdiszciplináris Kutatások Intézete mindezt úgy valósítja meg, hogy a szakmai előadások mellett egy játékos ötletversenyt, Hackathont is szervez. Ennek során a jelentkezők multidiszciplináris, 4-6 fős csapatokban, előre megadott challange-en dolgoznak. A cél az, hogy életképes egészségügyi innovációs termék vagy szolgáltatás szülessen, ami a piacon is megállhatja a helyét. Idén az ICBEI konferencia témája köré építve alkották meg az ötletverseny kihívásait, melyek közül a hallgatókból álló csapatok választhattak, majd ötleteiket egy szakmai zsűri előtt mutathatták be.

 

Illés Annamária és Schweier Rita írása

 

„Intézetünk az EIT (European Institute of Innovation and Technology) Health RIS Hub szerepkört 2018 tavasza óta tudhatja magáénak, ennek keretében tudjuk támogatni az egészségügyhöz, az élettudományhoz kapcsolódó innovációkat, innovatív csapatokat, a saját tudásunkon és eszközeinken túl a nemzetközi hálózat által biztosított pályázatokkal, a készségfejlesztésre és a networkingre vonatkozó programokkal”

- nyilatkozta dr. Liber Noémi, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének intézetvezető-helyettese.

Mint mondta, az EIT Health minden év őszén megrendezi I-days nevű eseménysorozatát az ún. RIS (Regional Innonvation Scheme) régióba tartozó országokban, melynek célja, hogy az egyetemi hallgatók multidiszciplináris csapatokban, valós egészségügyi kihívásokon dolgozva, innovatív ötletverseny keretében belekóstolhassanak az innovatív projektalkotásba. A rendezvényt a Transzdiszciplináris Kutatások Intézete idén már ötödik alkalommal valósította meg, most az ICBEI (International Conference of Biomedical Engineering) nemzetközi konferencia keretében, a Szentágothai János Kutatóközpontban. A konferencia fő szervezőivel – BioMedical Engineering szak szakmai vezetői, 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ vezetője és munkatársai – együtt határozták meg azokat a kihívásokat, amik közül választhattak a csapatok és innovatív megoldással, projektötletekkel járulhattak a zsűri elé. A bírák személyéről idén is annak alapján döntöttek, hogy általuk mind szakmai, mind innovációs és üzleti szempontból is megalapozott véleményt kaphassanak a versenyzők ötleteiről.

Dr. Liber Noémi hozzátette, hogy a rendezvény brandjét, az alkalmazandó módszertant és a főbb szabályokat központilag határozzák meg, így mind a 17 országból hasonló kvalitású csapatok és ötletek kerülnek ki. Tudásukat és innovativitásukat a Winners Eventen mérhetik majd össze, melynek idén Bécs ad otthont november 24-én és 25-én. Magyarországot a Safe Max elnevezésű csapat - Wirth Annamária, Ulbert Zsófia, Biró Csaba és Kováts Máté - képviseli. A négy hallgató közül ketten az orvoskaron - dékán úr és a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezetője, dr. Sík Attila által – meghirdetett, Innovatív egészségügyi technológiák című, kredites kurzus hallgatói, akik ezzel a versennyel teljesíthették a gyakorlati órákat.

„Ulbert Zsófia, a csapat projektjét pitch formában ismertető hallgató korábban elvégezte a dr. Szentpéteri József által tartott, „Add el Magad! – Alkalmazott Tudománykommunikáció” kurzust, jelenleg pedig az „Add el Magad! – Prezentációs technikák” kurzusra jár. Ezek által elméleti és gyakorlati tudását, készségeit is fejleszthette az előadástechnika területén, így jelentős előnyt élvezett a többi csapattaggal szemben, Kováts Máté pedig dr. Deák Máté Bölcsészettudományi Karon futó kurzusának résztvevőjeként érkezett a versenyre. Egyértelműen látszik tehát, hogy a készségfejlesztő, valamint az innovációs módszertan elsajátítására szolgáló kurzusokon tanultak nagy haszonnal járnak”

- fűzte hozzá az intézetvezető-helyettes.

A nyertes csapat egyik tagja, Ulbert Zsófia harmadéves gyógytornász hallgató, és korábban még sosem vett részt hasonló megmérettetésen. Mint mondta, a 24 óra nem bizonyult soknak arra, hogy megszülessen a fejükben egy innováció, amit mások számára is érthetővé, eladhatóvá tesznek. A Transzdiszciplináris Kutatások Intézete által szervezett előadássorozatok nagyon hasznosnak bizonyultak a számára, mert a projektmenedzsment, a termékfejlesztés vagy az előadástechnika témaköréből nagyon sok mindent tudtak hasznosítani a pitch elkészítéséhez, és a jövőre nézve is.

„A Hackathon egy nagyon jó lehetőség, hogy csapatban dolgozzon az ember, elmélyedjen egy témában, vagy megossza nézeteit, ötleteit egy-egy fontos kérdéssel kapcsolatban. A kedvenc részem a versenyben a brainstorming volt, itt tényleg mindenkinek felszínre törhet a kreativitása”

- nyilatkozta.

Biró Csaba az orvoskaron tanul, mindig szeretett kreatív lenni és a megszokottól eltérően megvalósítani valamit, ezért is érezte jól magát a versenyen. Szerinte egyszer az életben mindenkinek meg kellene tapasztalnia azt, hogy milyen csodás dolgok születhetnek abból, ha az ember szabadjára engedi a fantáziáját.

Kováts Máté a Bölcsészettudományi Kar történelem BA-szakát végzi, Nemzetközi Kapcsolatok minorral. Kiterjedt látásköre ennek is köszönhető, képes volt a dolgokat több szempontból is megközelíteni és elemezni. Neki az tetszett, hogy úgy érezhették, mintha a valódi versenypiacon kéne felvenniük a versenyt a többiekkel, ami hatalmas motivációt adott.

Wirth Annamária elsőéves a „Klinikai laboratóriumi kutató” levelezős mesterszakon. Szerinte azért is érdemes kipróbálni egy ilyen versenyt, mert sok mindent megtudhat magáról az ember, például azt, miként viselkedik egy ilyen szituációban. Nagyon jó erőpróbának is tartja, amiből sokat lehet tanulni és a tudást a későbbiekben kamatoztatni is.

A nyertes csapat mentora Pernyéz Zsuzsa, a Lift Consulting Kft. tulajdonos ügyvezetője volt. A cég 2009 óta működő társadalmi vállalkozás, mely a kiemelt közösségi célok elérését sikeres üzleti működéssel ötvözi, így hozva létre egy hosszú távon szakmailag és pénzügyileg is fenntartható modellt.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok minél inkább a való világ kihívásaira legyenek felkészültek. Azt tapasztalom, hogy az egyetemi hallgatók, akikkel együtt dolgozunk, intelligensek, tanultak, dinamikusak, nyitottak. Ami hiányzik, az az élettapasztalat, a rutin. Mit vár el a mai gazdasági környezet tőlem, én mit tudok, akarok nyújtani, és ez a kettő hol ér össze? Mindkét oldalt megélve, gyakorló szakemberként és cégvezetőként, ez a hídszerep, a két oldal összekapcsolása számomra személyes misszió”

- mondta.

Pernyéz Zsuzsa nagyon büszke a csapatára, mert a rendelkezésre álló keretekből, időből és szürkeállományból a legtöbbet hozták ki, a leghatékonyabb módon használták fel. Ehhez kellett a hallgatók motivációja, odaadása, elszántsága, ami a szakember termékfejlesztési, módszertani tudásával, és üzleti coach tapasztalatával kiegészülve jó kombinációnak bizonyult.

„Az a legfontosabb a mentori szerepkörben, hogy meg tudjam őrizni a jó értelemben vett kívülállóságomat. Nem leszek az anyukájuk, hanem egy olyan partner, aki rendelkezik módszertani tudással, emellett biztosítani tud a munkához egy független, jól bevált keretrendszert. Figyeli a csapat, a személyek igényeit, azokra reagál. Teret adva, segítve azt, hogy meglássák, megéljék a saját tudásukat, erejüket. Nagyon fontosnak tartom a fejlődés, tanulás szempontjából, hogy a csapatom tagjai közösen és személyenként is kapjanak visszajelzést, értékelést”

- véli.

A bécsi megmérettetés kapcsán a következő tanácsokkal szolgált a csapatnak:

„Azokat, akik jól tudnak keretet tartani, hagyják érvényesülni, de figyeljenek az egyensúlyra, a munkamegosztásra! Ismerkedjenek a termékfejlesztési folyamat módszertanával, a szerepeket előre tisztázzák, és osszák meg egymás között! Az sem hátrány, ha a lehetséges témákból készülnek, ráhangolódnak, így nem éri őket váratlan helyzet. Lényeges az is, hogy ne görcsöljék túl, legyenek önmaguk!”

Dr. Szentpéteri L. József a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének oktatója, az „Add el Magad!” kurzuscsalád vezetője, egyben a Hackathon állandó mentora, akinek kurzusán, a prezentációs technikák kapcsán, az előadás műfajának alapvető megismertetése a célja, annak szabályszerűségei és sokszínűsége. Az ugyancsak általa vezetett, alkalmazott tudománykommunikáció során a prezentációs technikák ismereteire épülve sajátíthatják el a diákok, hogyan tudják közérthetően, akár egy átlagember számára is érdekesen bemutatni a tudományos tartalmat. Mentorként az ötletversenyen csak az adott projektre koncentrálhat, ami az idő szűkössége miatt nagy kihívás számára éppúgy, mint a hallgatóknak.

„Kováts Máté a PTE BTK hallgatójaként először vett részt ilyen jellegű versenyen. A győztes csapatban nyitottsága, agilitása, kreativitása és projektszemlélete miatt játszott nélkülözhetetlen szerepet. A közös siker ismét rávilágított arra, hogy a humán-bölcsész értékek és képességek is fontosak az innovációs folyamatokban”

- nyilatkozta dr. Deák Máté, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének oktatója, a Hackathon másik, állandó mentora.

Sok sikert kívánunk Wirth Annamáriának, Ulbert Zsófiának, Biró Csabának és Kováts Máténak november 24-én és 25-én Bécsben, ahol hazánkat és egyetemünket képviselik a nemzetközi EIT Health Hackathon versenyen!

Fotók:

Kalmár Lajos (borítókép)

Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (csoportkép)