November 8-tól lehet jelentkezni az ingyenes fogászati szűrővizsgálatra az orvoskar munkatársainak

2022. november 2.

Karunk számára kiemelten fontos dolgozóink közérzetének javítása, a közösségek jólléte. Hosszú távú stratégiai tervünknek, a PotePillars-nak egyik fontos pillére az orvoskar hallgatói, dolgozói és oktatói fizikális és mentális jóllétére fókuszáló Well-Being koncepció. Ennek jegyében, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikája idén először biztosítja a szervezett fogászati szűrési programot, amire 2022. november 8-tól november 24-ig, önkéntes jelentkezési alapon várják a pécsi orvoskar munkatársait.

A vizsgálatokra előre egyeztetett időpontokban, hétköznapokon reggel 8 és délután 3 óra között kerül sor. A szűrés hozzávetőlegesen fél órát vesz majd igénybe. Egy vizsgálati napra maximum 14 fő jelentkezhet, az alábbi linken: Fogászati szűrővizsgálat online foglalás.

Helyszíne a Tüzér utcai tömb földszinti recepciója, ahol TAJ-kártyával szükséges megjelenni. Mivel a sorban állók száma változó, így érdemes a lefoglalt időpont előtt legalább 10 perccel megérkezni.

Kérjük, hogy a szolgáltatással kapcsolatban a feedback linken adjon visszajelzést számunkra, köszönjük szépen!

Fogászati szűrővizsgálati tájékoztató

Az egészség a szájüregben kezdődik: a fogak, a fogágy és a szájnyálkahártya épsége a teljes életminőséget befolyásolja. Az egészséges fogazat nemcsak a rágást és ezen keresztül szervezetünk táplálását, hanem a beszédet és a mosoly esztétikai megjelenését, a kommunikációt, továbbá az önértékelésünket is meghatározza. A fogak és a fogágy sokszor panaszmentes gyulladásai az egész szervezetre kihathatnak, a fogászati gócok a szájtól távol is betegségeket okozhatnak, de általános egészségi problémák is vezethetnek szájüregi panaszokhoz. A szájüregi daganatok egyre gyakoribb előfordulása pedig kiemelten fontossá teszi a rendszeres szűrővizsgálatokat, az előjelek korai felismerését.

Mi várható a szűrővizsgálat során?

  • Először felmérik a szervezet általános egészségi állapotát, az alapbetegségeket, a rendszeresen szedett gyógyszereket, hiszen ezek a szájüregre is hatással lehetnek.
  • A száj környéki nyirokcsomók és nagy nyálmirigyek, valamint a szájnyálkahártya felszínének vizsgálatával keresik a daganatmegelőző elváltozásokat.
  • Megvizsgálják a fogak és fogpótlások állapotát, a fogszuvasodás jeleit fogazati státuszon rögzítik.
  • A fogakra rakódott lepedéket, fogkövet és az ezek által okozott fogíny- és fogágybetegségeket egyszerűsített parodontológiai státuszon rögzítik.
  • A vizsgálati adatok alapján javaslatot adnak, hogy szükséges-e bármilyen fogászati kezelés, illetve egyénre szabott tanácsokkal is szolgálnak arról, hogy milyen eszközökkel és technikákkal lehetséges még hatékonyabb szájhigiénét elérni.

A 30 perces vizsgálat során egy általános áttekintő képet lehet kapni a szájüregi egészségről, meg lehet mondani, van-e valamilyen kezelést igénylő probléma, a konkrét kezelések megtervezéséhez azonban olyan további kiegészítő vizsgálatok is szükségesek, amelyek a jelen szűrés kereteit meghaladják. A vizsgálatok alapvetően fájdalommentesek, de a gyulladt fogak és a fogíny érintése járhat kis kellemetlenséggel.