Megérkeztek az újabb patinás karórák az egyetemi tanároknak és docenseknek

2021. december 20.

Dr. Nyitrai Miklós, karunk dékánja több nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja egy ösztönzőrendszer kidolgozását a fiatal kutatók, PhD-hallgatók itt tartására, valamint az itt dolgozók megbecsülésének a kifejezésére. Ennek egyik elemeként 2019 júliusában elkészült az a patinás férfi karóra, amit az újonnan kinevezett docenseknek és egyetemi tanároknak terveztetett a dékáni vezetés, majd 2019 októberében megérkezett hozzá a párja, a női modell is. Idén decemberben 7-7 darabot hozott el belőlük a karra az Evolvens Budapest alapítója, tulajdonosa és tervezője, a míves ajándékok gyártója, hogy a kar hagyományos, új év eleji ünnepségén sikerüljön ismét örömet szerezni általuk.

Schweier Rita írása

„Az, hogy éppen 7-7 karóra érkezett, csak a véletlen műve, hisz évről évre változó létszámban vannak az újonnan kinevezett egyetemi docenseink és egyetemi tanáraink. Amikor megtudjuk, kik lesznek azok az adott évben, akkor egyeztetünk a céggel és az aláírásaikat belegravíroztatjuk az órákba” - mondta az órák átvételekor dr. Nyitrai Miklós, karunk dékánja.

Az Evolvens karórák presztízsajándéknak számítanak és - méltón a karhoz - magas minőséget képviselnek. Fontos szempont volt a vezetés számára, hogy magyarországi gyártójuk legyen. Az Evolvens Budapest azért volt megnyerő a számukra, mert csapatuk dinamikus, ötletdús, innovatív. Egy hosszú tervezési, egyeztetési periódus után születtek meg az egyedi, ÁOK-s karórák, melyek vélhetően megfelelnek a viszonylag széles ízléskörrel rendelkező oktatói, kutatói körnek.

„Amikor az óra tokját kiválasztottuk, már tudni lehetett, hogy egyik esetben svájci, a másikban japán szerkezettel fogják összeszerelni. Ezután következett a számlap megalkotásának kérdése: hogyan mutasson, milyen színben, illetve mi kerüljön rá. A kék azért adódott a férfiórák esetében, mert egyetemi és kari arculati szín. A feliratnál azt tartottuk szem előtt, hogy ha a későbbiekben az egyetem más egységei is használnák a design-t, akkor megtehessék, ezért került rá a „Quinqueecclesiensis”, ami akár az egész városra értelmezhető, valamint az Evolvens márkajelzése mellett a kari logónk is. Az óralap hátulján szerepel a sorszáma, a karunk neve, az alkalom, amiért kapják, továbbá a megajándékozottak gravírozott aláírása” - teszi hozzá a dékán.

A prototípus az orvoskar első emberének a csuklóját díszíti. Büszkén viseli, és nem pusztán amiatt, mert elegáns és öltöztet, hanem az iránta kialakult kötődés, valamint az általa közvetített üzenet miatt is. Ennek a legelső terméknek még üvegből van az előlapja, a többinek azonban már zafírból. Dr. Nyitrai Miklós hangsúlyozta, hogy ő magának vásárolta meg, mivel nem a közelmúltban lett docenssé, illetve egyetemi tanárrá.

A női és a férfi karórák mellett van egy harmadik modell is, amit a karra érkező, illusztris vendégeknek szánnak ajándékul. Ez mélyzöld színű és áttört a számlapja, szerkezetének egy része látható. Az eleganciája mellett abban egyezik meg az előző két típussal, hogy az arculati elemeket ez is tartalmazza. Természetesen lesz női változata is, erről a közeljövőben egyeztetnek.

Mezei István, az Evolvens Budapest alapítója, tulajdonosa és tervezője megtiszteltetésnek tartja, hogy a cégük által valósulhat meg a karórákba rejtett orvoskari üzenet.

„Ugyan ez egy ÁOK-s óra, de azt szerettük volna, hogy maradjon Evolvens is” - vallja üzletpolitikájukról. Ennek a két szempontnak az összefésülése jelentette az igazi kihívást, hogy egyik értékei, érdekei se sérüljenek. Mezei István úgy látja, hogy sikerült az elképzelésük és mindkét fél elégedett az eredménnyel.

Dr. Nyitrai Miklós is win-win típusú együttműködésről beszél. Mint mondja, a karnak fontos, hogy azok a szimbolikák, gondolatok megjelenjenek a közösségben, amiket többek közt az órák is képviselnek, eközben pedig referenciaként szolgálhatnak az óragyártónak.

Unikális szövetség ez a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és az Evolvens Budapest között, a cégnek azóta sincs másik egyetemi karral együttműködése. A magyarországi gyártás előnye, hogy rugalmasan tudják kezelni a különböző igényeket. Bár eredetileg fix kollekcióval indultak, mára ez változott az ügyfelek sokszínű, egyéni kívánságai nyomán. Gyártástechnológiájuk arra támaszkodik, hogy kis szériában tudjanak alkatrészeket előállítani. Ez tette lehetővé azt, hogy a pécsi orvoskarnak is egyedi számlapokat készítsenek kis mennyiségben. Mezei István szerint több mint egy éve fut egy óraszerkesztő alkalmazásuk, ami arra szolgál, hogy az ügyfél bármilyen konfigurációt összerakhasson.

Dr. Nyitrai Miklós hozzáteszi: közös terveik között szerepel egy olyan karóra elkészítése, amely elérhetővé válik a munkatársak és a hallgatók számára is. Azon még gondolkodnak, hogy miben hasonlítson, illetve miben térjen el a kar hivatalos ajándékától. Erről még sok tárgyalás, egyeztetés zajlik a jövőben.

A témában korábban megjelent írások:

https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/11441

https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/11690

Fotók:

Verébi Dávid/PTE ÁOK