Felavatták Jun Kaneko szoborpárját az orvoskar új elméleti tömbjében

2022. október 24.

Egy szoborpárt ajándékozott Jun Kaneko világhírű japán keramikusművész, a PTE díszdoktora a pécsi egyetemnek. Az ünnepélyes avatást október 22-én, az 53. Orvos-és Fogorvosnap programjának részeként tartották az orvoskar új elméleti tömbjének aulájában.

Jun Kaneko az Egyesült Államokban (Omaha, Nebraska) élő, japán származású keramikusművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának díszdoktora. Díszdoktori avatását 2018-ban nem Pécsett, hanem a művész amerikai otthonában tartották, mivel egészségi állapota nem engedte meg az utazást. Ennek alkalmával Jun Kaneko ajándékként felajánlott az egyetemnek egy szoborpárt, aminek méltó otthont az orvoskar új épületszárnyában találtak.

“Nagyon szép hagyomány a honoris causa cím odaítélése egyetemünkön, amit azok érdemelnek ki, akik aktív kapcsolatban vannak a PTE valamely karával. Az viszont nem mindennapi, hogy egy hatalmas értékű alkotást kapunk ajándékba”

- mondta beszédében dr. Miseta Attila, a PTE rektora.

A japán-magyar barátságot, a két nemzet közötti jó kapcsolatot dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő méltatta, aki szerint a szoborpár “a szellem, a tudomány és a művészet harmóniája”.

„Különleges alkalom, amikor az orvoskar visszahívja egykori hallgatóit, bemutatja a közelmúlt eseményeit, üzenve, hogy akármerre járnak a világban, ide tartoznak. Díszdoktorunk alkotása olyan helyre kerül, amely új atmoszférát teremt a mindennapi élet találkozóhelyének”

- hangsúlyozta köszöntőjében dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Dr. Nyitrai Miklós, a PTE ÁOK dékánja szerint az oktatás arról a miliőről is szól, amiben zajlik. Inspiráló környezet kell hozzá, ami a szoborpárnak köszönhetően meg is valósul. Mint mondta, az orvoskar célja, hogy mindenki büszkeséggel járjon ide dolgozni, tanulni.

“Ha Kaneko életének adatairól infografikát készítenénk, az bizonyosan egy rendkívül érdekes és szép képet mutatna, mint amilyen produktív, eredményes, sikeres és tartalmas a művész életműve is. Minden alkotásával közelebb visz minket világunk teljességének és összetettségének a megértéséhez”

- méltatta Kaneko életművét dr. Nagy Márta keramikusművész, a Művészeti Kar professzor emeritája.

Dr. Fusz György, a Művészeti Kar egyetemi tanára elmondta, hogy a japán művész Európában csak Angliában fogadott el hasonló címet, és csak itt, a pécsi campuson található szobra. Elmesélte, hogy óriási műhelyei vannak, és kemencéiben hat méteres szobrokat is tud égetni.

Jun Kaneko egy rövid videóüzenettel kapcsolódott be az ünnepségbe, melyben bemutatta a szobrok elkészítésének folyamatát, egyben köszönetet mondott a pécsi egyetemnek.

A témában az UnivTV készített videót:

Forrás:

univpecs.com

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs