Csendszobát alakítottak ki a pécsi orvoskaron

2022. október 21.

A meditációt, a vallásgyakorlást is támogató közösségi teret, úgynevezett Csendszobát alakítottak ki a PTE Általános Orvostudományi Karán, mely minden hallgató számára elérhető, szabadon használható. A Csendszobát október 24-től kereshetik fel a pécsi orvosisok.

A Csendszoba kialakításának ötlete 2020 nyaráig nyúlik vissza. Ekkor érkezett a Hallgatói Szolgáltató Osztályhoz az a megkeresés az Angol-Német Hallgatói Önkormányzattól (EGSC), hogy a kar külföldi hallgatóinak szükségük volna egy, a vallásgyakorlást is támogató csendes és elzárt térre, ahol elcsendesedhetnek, imádkozhatnak, meditálhatnak. A kezdeményezés mostanra realizálódott, , az EGSC projektje október 24-én, a Csendszoba átadójával indul pilot jelleggel a Hallgatói Szolgáltató Osztály támogatásával.

A PTE Általános Orvostudományi Kar célja, egy olyan közösségi tér megteremtése, ahol minden hallgató számára elérhetővé válhat a meditáció, elmélkedés, imádkozás, elcsendesedés lehetősége, vallási, ideológiai és etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül. A Csendszoba célja, hogy lehetőséget biztosítson a hallgatók kulturális és vallási szükségleteinek kielégítésére, ezáltal erősítse a PotePillars Well-Being koncepció törekvéseit, előmozdítva ezzel a befogadó, sokszínű, tanulási és munkakörnyezet megteremtését.

A helyiség az ÁOK régi főépületének 3. emeletén található, és a hátsó lépcsőn keresztül közelíthető meg (a Nyelvi Intézettől balra), hétfőtől csütörtökig 7.30-15.00 óráig, pénteken pedig 7.30-13.30 óráig áll a hallgatók rendelkezésére. Természetesen ezen idősávokon kívül is van lehetőség a Csendszoba használatára, viszont ehhez előzetesen foglalást kell küldeni az egsc@aok.pte.hu email címre. A kulcsot a hallgatók az EGSC irodában vehetik fel.

A projekttel kapcsolatban a Hallgatói Szolgáltató Osztály és az EGSC is szeretne tapasztalatokat gyűjteni, ezért a projekt első körben kísérleti jelleggel működik a 2022/23-as tanév végéig. Amennyiben a tapasztalatok kedvezőek, úgy meghosszabbítják azt, , és a Csendszoba a kar állandó szolgáltatásai közé lép majd.

Ez a szoba egy befogadó, barátságos helyként szolgál, változatos vallási, spirituális és nem vallási háttérrel és gyakorlattal rendelkező, a PTE Általános Orvostudományi Karán tanuló hallgatók számára. Bízunk benne, hogy egy olyan úttörő kezdeményezésről van szó, a magyar egyetemek közül elsőként itt, a pécsi orvosképzőn, amely a használatbavételt követően igazolja a koncepció létjogosultságát” – olvasható a Hallgató Szolgáltató Osztály és az EGSC közös nyilatkozatában