Élményalapú workshopon mélyítették tudásukat a segítők

2022. május 6.

Élményalapú workshop tartottak a pécsi orvoskaron április 28-án a Pszikon és a Peer Program szervezésében a motivációs interjú alapjairól és jelentőségéről a segítő szakmákban az orvosképző fiatal segítőinek, a Peer-eknek.

„A workshop ötlete néhány hónapja fogalmazódott meg egy, a Peer-ek számára rendszeresen szervezett szupervíziós csoport alkalmával, melynek során többen jelezték, sokszor igen nehéz a mentorált hallgatók ellenállását legyőzni, és arra bíztatni őket, hogy segítséget kérjenek nehézségeik megoldásában” - mondta el dr. Gács Boróka, a PTE ÁOK Magatartástudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Pszikon vezetője.

Erre a gyakori jelenségre és felismerésre alapozva szervezték meg egy, a „fordított tanterem” oktatási módszert alkalmazó workshopot, melynek során a segítő hallgatóink elsajátíthatták a motivációs interjú alapelveit és készségszintű használatát.

A workshop nagy sikert aratott: a Peer-ek motiváltan, lelkesen vettek részt rajta, a kiadott segédanyagokból felkészülve, növekedési szemléletmóddal felvértezve járultak hozzá a foglalkozás értékéhez. A visszajelzések alapján a jó hangulat és kapcsolódási lehetőség mellett a megszerzett tudást is nagyra értékelték, mellyel talán a jövőben nem csak jobb társakká, de orvosokká is válhatnak.

Mi az a Peer Program?

A PTE ÁOK és GYTK hallgatói a Peer program keretén belül segítséget kérhetnek hallgatótársaiktól, és kérdéseket tehetnek fel olyan témakörökben, mint például: tanulási nehézségek, hivatalos ügyintézés, kollégiumi információk, szabadidős programok, lelki nehézségek.

A Peerek őszinte figyelemmel meghallgatják a hozzájuk forduló diáktársakat és megosztják személyes tapasztalataikat, továbbá az is a feladatuk, hogy a hallgatókat a megfelelő szervezetekhez, fórumokhoz irányítsák. Céljuk, hogy az egyetemi élet szerves részeként közösségformáló szerepet is betöltsenek. A programról részletes információkat a Peer Program honlapján, illetve korábbi híradásokban (https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/14804, https://aok.pte.hu/en/hirek/hir/14635) találni.

A Peer Program szervezői a programot övező nagy érdeklődésre való tekintettel a 2021/2022-es tanév tavaszi szemeszterében kéthetente ismétlődő Ask The Peers találkozókat szerveztek. Az első alkalomra április 6-án került sor, melyet az április 20-i követett, a záró eseményre pedig május 4-én került sor.