Mert segíteni jó - Peer Program Ösztöndíj a 2022/23-as tanévre

2022. szeptember 20.

Újabb pályázati periódusához érkezett a pécsi orvoskaron és gyógyszerészkaron immáron negyedik éve futó Peer Program, mely során hallgatók segítik hallgatótársaikat az egyetemi élet minden területén. A leendő peerek jelentkezését szeptember 30-ig várják, a jelentkezés ezen túl a teljes tanévre szól és a felvételt nyert Peerek hallgatótársaikért végzett munkáját tíz hónapon át ösztöndíjjal honorálják.

A 2019 óta működő Peer Programot azért hívták életre, hogy könnyebbé tegyék a PTE ÁOK és GYTK újonnan érkezett hallgatóinak életét: segítsék a beilleszkedést, a Neptunban, az egyetemi útvesztőkben való eligazodást, kollégiumi ügyek intézését, valamint vizsgák és ösztöndíjak kapcsán is fogódzót, útbaigazítást nyújtsanak számukra, továbbá bátran lehet kérdezni őket Pécs legjobb helyeiről is. A segítők pedig maguk is hallgatók, azaz pontosan tudják, milyen nehézségekkel szembesülnek hallgatótársaik, így olyan kérdésekben tudnak hiteles és hatékony tanácsokat adni, melyekre egykoron nekik is meg kellett találniuk a válaszokat.

A Peer Program indulásakor 16 főt számlált, 2021 őszén viszont már 44 fős csapat segítette a leendő orvosok, fogorvosok, biotechnológusok és gyógyszerészek életét. A programmal tavaly októberben a pécsi orvoskar aulájában tartott "Chill with the Peers" eseményen is megismerkedhettek az érdeklődők, melyre terveink szerint idén is sort kerítenek.

A fotelekkel, babzsákokkal berendezett aulában egy meleg tea, forrócsoki és némi nassolni való kíséretében olyan hallgatókkal nyílt lehetőség beszélgetni, akik aktívan tevékenykednek a Peer Programon belül, így segítve hallgatótársaikat. A szervezők beszélgetőszigeteket is kialakítottak, ahová egy-egy elmélyültebb, bizalmasabb beszélgetés erejéig is elvonulhattak az érdeklődők.

Szeptember 30-ig várják az új peerek jelentkezését

A Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltatói Iroda pályázati kiírása szerint újabb peerek jelentkezését várják a programba a 2022/2023-as tanévre. A „Peer Program Ösztöndíj” elnyerésére azok pályázhatnak, akik legalább két sikeres félévet teljesítettek a pécsi orvoskaron (általános orvos, fogorvos, biotechnológus szakon) vagy a pécsi gyógyszerészkaron illetve a PTE ÁOK-n/GYTK-n végeztek és jelenleg nappali vagy levelező tagozatos PhD hallgatók a PTE ÁOK/GYTK valamely doktori iskolájában.

Az ösztöndíj elnyerésének részletes feltételei itt olvashatók.

A peer-jelöltek online adhatják le jelentkezésüket, melyek benyújtási határideje 2022. szeptember 30. déli 12 óra. A pályázati űrlap ezen a linken érhető el. Itt egy motivációs levelet is csatolniuk szükséges, bemutatva azt, hogy miért szeretnének részt venni a programban, illetve miért tartják magukat alkalmasnak a feladat ellátására.

A pályázatokról az általános, diákjóléti és külkapcsolatokért felelős dékánhelyettes által vezetett szakmai bizottság dönt. A pályamunkák elbírálási határideje 2022. október 17. A kiválasztási folyamat részeként az esélyes jelöltek szóban is meghallgatásra kerülnek.

A sikeres jelentkezők elnyerik a Peer Program Ösztöndíjat, melynek összege egy szemeszterre 50 ezer forint, kifizetése tíz hónapon át, havi 10 ezer forint utalásával történik a tárgyhónapot követő hónap 15-ig.

A Peer Programról további információk a Peer weboldalon érhetőek el.

Dokumentum(ok)