"A bizalmat kell erősíteni" – interjú a pécsi orvoskaron végzett dr. Nagy Eszterrel, a Cebina vezérigazgatójával

2021. július 20.

Tavaly nyár óta működik együtt a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológiai kutatócsoportja a Cebina GmbH szakembereivel. Közösen dolgoznak egy saját, harmadik generációs koronavírus-oltás fejlesztésén, amellett potenciális vírusellenes szerként azonosították az allergia kezelésében ‒ orrspray formájában ‒ régóta használt azelasztin-hidrokloridot. Dr. Nagy Esztert, az induló gyógyszerfejlesztések inkubátorcégeként is működő osztrák biotechnológiai vállalat vezérigazgatóját kérdezte ennek kapcsán a marketingpirula.hu.

Az írásból kiderül, hogy most várják a Németországban zajló klinikai vizsgálat eredményeit, és már az adatfeldolgozásnál tartanak. Egyelőre kérdés, hogyan reagálnak majd a cégek, amelyek ilyen orrspray-ket gyártanak. Az a német vállalat, amellyel licensz-szerződésben vannak, mindenesetre készül erre az eshetőségre.

Dr. Nagy Eszter szerint azért is szükség van hatékony gyógyszerre, mert míg antibiotikumból létezik több száz fajta, antivirális szerünk nagyon kevés van, és azok sem tökéletesek. Reméli, hogy ez a helyzet felébreszti a gyógyszeripart. A vezérigazgató beszámol több kutatásukról is, amik részben kapcsolódnak az orrspray-s vizsgálatokhoz.

Forrás:

marketingpirula.hu