Sikeres Erasmus+ pályázat a digitális nyelvtanulásért

2022. július 26.

„Innovatív digitális nyelvtanulás az egészségügyi szektorban dolgozók számára” címmel Erasmus+ pályázatot nyújtott be még 2021 őszén osztrák, szlovák és német projektpartnerekkel a Pécsi Tudományegyetem.

A projekt vezetője az IP Center (Ausztria), partnerként az UUGOT.it (Ausztria), a TopCoach (Szlovákia) és a DATEY (Németország) voltak érdekeltek. A pályázat pozitív elbírálást nyert, így a 24 hónapos projekt 2022. május 1-én hivatalosan is megkezdődött. A szakmai megvalósításban az Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja és a PTE Általános Orvostudományi Kar Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézete vesz részt.

A projekt célja egy online nyelvtanulási csomag kidolgozása német egészségügyi szaknyelvet tanuló ápolási szakemberek számára. A csomag részét képezik tipikus szaknyelvi cselekvési szituációkban felvett oktatóvideók és a hozzájuk kapcsolt interaktív szószedetek, valamint az anyag feldolgozását segítő didaktikus feladatok. 

A tananyag a projekt végén egy digitális oktatói platformon lesz elérhető és egy a felhasználóknak szóló többnyelvű kézikönyv is összeállításra kerül. A projekt ezzel kíván hozzájárulni az egészségügyben dolgozó ápolási szakemberek német nyelvtudásának bővítéséhez és munkaerő-piaci integrációjához, valamint a hallgatók ERASMUS keretek közötti szakmai mobilitásához szükséges szaknyelvi készségszintjének emeléséhez. A projekt befejeztével a digitális nyelvtanulási eszközök az együttműködő partnerek és az oktatási intézmények rendelkezésére állnak majd.

A tervezett eredmények, tevékenységek és a projektterv kidolgozása érdekében a nemzetközi partnerek 2022. június 13-14-én projekttalálkozón vettek részt Bécsben, ahol az online módon végzett szakmai munka mellett lehetőség volt személyesen is az egyeztetésre.

Fotó:

Pixabay.com