Fejlesztési Együttműködési Partnerségi Program - felhívás

2021. december 9.

Az Amerikai Egyesült Államok Kijevi Nagykövetsége megosztotta a Fejlesztési Együttműködési Partnerségi Program (Development Cooperation Partnership Program, a továbbiakban: DCP) újabb fordulójára vonatkozó felhívását, melynek célja, hogy az Egyesült Államok a közép- és kelet-európai országokkal együttműködésben járuljon hozzá Ukrajna európai integrációjának elősegítéséhez. A DCP keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) magyar szervezetekkel közösen pályázhat arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt valósítson meg egy nemzetközi fejlesztési projektet Ukrajnában.

A potenciális együttműködést Magyarország részéről a KKM Nemzetközi Fejlesztési Főosztálya koordinálja, mely elsősorban olyan projektjavaslatokat vár, amelyek a magyar szereplőket bevonva hatékonyan járulnak hozzá a kölcsönösen előnyös gazdasági és politikai kapcsolatok fejlődéséhez Ukrajna vonatkozásában.

A kiírás alapján 30-60 millió forint közötti projekteket lehet benyújtani. A projektjavaslatokat előzetesen a KKM vizsgálja meg, majd a végső támogatói döntés a KKM, az amerikai fél és a releváns ukrán állami szervezet közötti tárgyalások során születhet meg.

(Megjegyzés: A KKM várhatóan egy projekt megvalósítását tudja patronálni, ami nem jelent garanciát arra, hogy az amerikai fél is pozitívan bírálja azt el.)

Az amerikai felhívás alapján a KKM részéről az alábbi területek valamelyikén várnak projektjavaslatokat:

Energetika és kiberbiztonság:​

  • Jogszabályi környezet fejlesztése, energiadiverzifikáció elősegítése (az Európai Unió és az Energiaközösség előírásainak való megfelelés előmozdítása, nyugati beruházási lehetőségek erősítése, megújuló energiahordozók bevonása);
  • Kritikus kiberbiztonsági kapacitások fejlesztése a köz- és magánszektorban;
  • Tudatosságnövelés;
  • Kiberbiztonsági fenyegetések észlelési és válaszmechanizmusának erősítése, képzések szervezése.

Nyugati piacokhoz való hozzáférés:

  • Átlátható vállalkozói környezet kialakítása;
  • Nyugati befektetési és kereskedelmi kapcsolatok erősítése (európai és nemzetközi sztenderdek bevezetése, vállalkozási szabályok könnyítése, a versenyszféra szereplőinek segítése a nyugati piacokra való belépésre).

COVID-19 világjárvány másodlagos hatásainak kezelése:

  • Egészségügyi kapacitásfejlesztés, járványügyi felkészültség és ellenálló képesség erősítése;
  • Igazságos hozzáférés elősegítése a biztonságos és hatékony COVID-19 elleni kezelésekhez (tesztelés, védőoltás).

Pénzügyi technológia:

  • Pénzügyi szolgáltatási rendszerek fejlesztése és modernizálása;
  • Ellenálló képesség fejlesztése;
  • Közösségi finanszírozással (crowdfunding) foglalkozó platformok korszerűsítése (blokklánc technológia, kriptovaluták cseréje, mobil fizetési és költségvetési alkalmazások).

A projektjavaslatok a mellékelt sablon szerint angol nyelven nyújthatók be a Nemzetközi Fejlesztési Főosztály (nefefo@mfa.gov.hu) részére 2022. január 7. (péntek) 12 óráig (a tárgyban kérik a következőt feltüntetni: „DCP – szervezet megnevezése – jelentkezés”).

Felmerülő kérdések esetén forduljanak bizalommal Fiszter Patrik referatúra vezetőhöz (Patrik.Fiszter@mfa.gov.hu, +36 1 458 1783) vagy Székely-Fórizs Gabriella (Gabriella.Forizs@mfa.gov.hu, +36 1 458 2259) referenshez.