Ismét DUE-díjas lett a Confabula, a pécsi orvoskar hallgatói lapja

2021. október 11.

Idén is díjazta a PTE Általános Orvostudományi Kar hallgatói lapját, a Confabulát a DUE Médiahálózat: tavaszi online számuk a második helyezést érte el a DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázat Online Diákmédium kategóriájának felsőoktatási szekciójában.

A díjátadóra szeptember 30-án került sor Budapesten, az Akvárium Klubban, a 28. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretein belül. A szakértő zsűri a pécsi orvosképző magazinjának 2021 tavaszi, online számát (Confabula Minor) tartotta érdemesnek a dobogós helyre. A nyertesek listája itt érhető el, díjátadót Facebookon közvetítették, mely ide kattintva nézhető meg, 2:54:00-kor kezdődik maga az átadó.

„A tavalyi elsöprő siker után (az Év diáklapja I. és II. helyezését is elnyertük egy Major és egy Minor számunkkal), kissé félve neveztem be ismét újságunkat, hiszen ennél jobb eredményt tulajdonképpen képtelenség lett volna elérni” – nyilatkozta Takács Bíborka Rebeka, a Confabula főszerkesztője.

 „A járvány okán pedig sajnos csupán Minor, online megjelent számainkat volt lehetőségünk megmérettetni. Nem kis meglepetésünkre végül az Év online diákmédiuma kategória felsőoktatási szekciójában II. helyezést értünk el, idén az Év diáklapja felsőoktatási szekciójában nem osztottak ki díjakat.

Ez az eredmény hatalmas elismerést jelent számunkra! Büszkék vagyunk rá, hogy az újság formátumot képviselve sikerrel vettük fel a versenyt a manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Instagram-profilokkal és weboldalakkal.

Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult 2021-es tavaszi lapunk sikeréhez! Természetesen szerkesztőségünk jelenleg is nagy erőkkel dolgozik, már az őszi szám munkálatai folynak, melyet reményeink szerint, majd két év kihagyás után, ismét kézzelfogható formában szeretnénk olvasóink rendelkezésére bocsátani.

Emellett Instagramon @confabull néven is igyekszünk, érdekes, hasznos, aktuális, olykor vicces tartalmakkal megörvendeztetni követőinket. Reméljük, minket olvasva minél többen örömüket lelik munkánkban!” – fogalmazott a főszerkesztő.

Ahogy azt  az orvoskari honlapon magukról írják, a PTE ÁOK  hallgatói folyóiratának fő olvasóköre a kar hallgatói, oktatói és klinikai orvosai, de az utóbbi időben igyekeztek kiszélesíteni célközönséget, és más karokkal, illetve nyílt napokon a középiskolás diákokkal is megismertették az újságot. 

„Célunk, hogy bemutassuk az egyetem mindennapi életét, fontos információkkal, érdekes interjúkkal, szórakoztató írásokkal szolgáljunk olvasóinknak. Beszámolunk a különböző közösségi eseményekről (mint például: gólyabál, szakestek, sportrendezvények…), kiemelkedő hallgatói teljesítményekről és díjakról, valamint közelebb próbáljuk hozni oktatóinkat a hallgatókhoz interjúk keretein belül. Ezen kívül tudósítunk az egyetem falain kívül zajló városi és országos eseményekről, valamint exkluzív interjúkat készítünk hazai sztárokkal úgy zenészekkel, énekesekkel, humoristákkal, mint akár világhírű személyiségekkel (lásd Jane Goodall). Itt említenénk meg, hogy több cikkünk, illetve interjúnk megjelenik angol és magyar nyelven párhuzamosan, amire óriási igény mutatkozik az itt tanuló külföldi diákok körében” – olvasható önmeghatározásban.

Kiemelik, novellák, versek, szubjektív írások formájában a szépirodalom is helyet kap a lapban, mellyel azt szeretnék kifejezni, hogy „a gyógyításnak igenis emberi, érzelmi oldala is van, mely itt szabadon megnyilvánulhat”.

A Confabula eddigi elismerései:

  • 2021: DUE, Év online diákmédiuma, II. helyezett
  • 2020: DUE, Év diáklapja, I. és II. helyezett
  • 2011: DUE, Év diáklapja, I. helyezett
  • 2008: MESE, Év Írása, Váncsodi József Publicisztika kategóriában
  • 2007: MESE, Év Írása, Kovács Emese Kritika kategóriában
  • 2007: MESE, Pro Sperare
  • 2006: MESE, Év Írása, Váncsodi József Publicisztika kategóriában
  • 2002: DUE, Év diáklapja, II. helyezett

Az eddigi lapszámok ide kattintva olvashatók.