Nyári iskola a Como-tónál

2022. június 1.

„School of Neuroscience: from cellular mechanisms to disease modelling” nyári iskola

Idén május 9-13. között került megrendezésre az Észak-Olaszországban, Milánótól nem messze található Comói-tó egyik villájában a „School of Neuroscience: from cellular mechanisms to disease modelling” nyári iskola. Magyarországot négy kutató (Prof. Dr. Zelena Dóra, Prof. Dr. Madarász Emilia, Dr. Dénes Ádám és Dr. Réthelyi János) és négy doktorandusz hallgató (Fazekas Csilla Lea, Farkas Szidónia, Tóth Estilla Zsófia és Yaqub Mir) képviselte, melyek közül egy-egy a Pécsi Tudományegyetem (Prof. Dr. Zelena Dóra és Farkas Szidónia) munkatársa. Az iskola célja a tudásátadáson kívül a kapcsolatteremtés is volt, hogy kommunikáció alakuljon ki mind a hallgatók közt, mind pedig hallgatók és kutatók közt.

Az egy hetes program keretében a nemzetközi, olasz-finn-dán-magyar szervezők tematikus szimpóziumokat állítottak össze, melyek az idegtudomány legégetőbb kérdéseit mutatták be. Külön figyelmet szenteltek arra, hogy az előadók mélyreható szaktudást adjanak át a molekuláris, sejtszintű ismeretektől kezdődően egészen az állatmodellekig, végül pedig a kutatások klinikumba való átültetését is bemutatták. Egy egész délelőtt volt szentelve az újonnan kifejlesztett metodikák ismertetésére, melyek az elmúlt években oldottak meg eddig körülményes kísérleti elrendezéseket.

A tizenhat hallgató, akiket mind a munkásságuk alapján választottak ki, az előadók sokszínűségét tükrözték mind származásukat, mind pedig kutatásukat tekintve. Összesen kilenc különböző nemzet és hat egyetem képviseltette magát általuk. Mind a tudományos programok keretében, mind pedig szabadidőben heves és információ gazdag beszélgetések zajlottak. A doktoranduszok maguk is előadták saját munkásságukat. Több szekció is volt számukra, melyek során mind egymás közt, mind pedig tapasztalt kutatókkal megbeszélhették eredményeiket és gondjaikat.

A szünetekben a résztvevők olasz kulináris specialitások várták frissítők és fogások keretében. A helyi hallgatók rendkívül vendégszeretők és készségesek voltak. Bátorítottak minket a helyi ételek és italok kipróbálására. A csoport együtt étkezett mindennap, és még a San Maurizio hegyen található Volta Világítótornyát is meglátogattuk, ahonnan az egész városra káprázatos kilátásunk volt.

Két év múlva a „Lake Como School of Advanced Studies” újra megszervezésre fog kerülni. Minden jelenlegi és jövőbeni PhD hallgatónak figyelmébe ajánlom ezt a nyári iskolát. Remek lehetőség tanulásra és új munka, illetve baráti kapcsolatok kialakítására is.

Írta: Fazekas Csilla Lea