Regulatory Peptides 24. Nemzetközi Szimpózium

2022. szeptember 6.

Idén augusztus 1 és 5 között a skóciai Stirling University adott otthont a Regulatory Peptides Nemzetközi Szimpóziumnak

 

Magyarországot végül két kutató képviselte: Prof. Dr. Dobolyi Árpád tanszékvezető egyetemi tanár (ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék) és Dr. László Kristóf egyetemi docens a PTE ÁOK Élettani Intézetből (sajnos Prof. Dr. Zelena Dóra a PTE ÁOK Élettani Intézet igazgatója betegség miatt nem tudott részt venni).

Más konferenciákkal ellentétben - mint például FENS, SFN – a Regulatory Peptides konferencia mind témáját, mind részvételi arányát tekintve sokkal szűkebb kutatói csoportot érint. A mindössze 78-as résztvevői létszám lehetővé tette, hogy egy igazán barátságos, bájos atmoszféra alakulhasson ki. Az előadások két szekcióban zajlottak, így lehetőség volt arra, hogy az előadások felén fizikailag is jelen lehessenek a résztvevők, illetve a nap végén volt egy külön óra arra is szentelve, hogy az aznapi előadásokat együtt is megvitathassák a résztvevők. A két magyar előadó a „Novel Aspects of Neuropeptides and Behaviour” szekcióban mutatta be kutatási eredményeit. Előadásaik nagy érdeklődést és sok kérdést generáltak a hallgatóság részéről.  

Egyik nagy előnye egy ilyen specifikusabb témájú konferenciának, hogy a világ minden részéről összejönnek azok a kutatók, akik abban a szűkebb témában kutatnak, így minden egyes előadás és poszter közel áll a résztvevők kutatási érdeklődéséhez, ami plusz motivációt jelent ahhoz, hogy a kutatók tanuljanak egymástól és kollaborációk alakulhassanak ki.

A konferencia résztvevőinek egy délutánjuk volt, hogy megcsodálhassák a mesés Skót-felföld kapujaként is emlegetett stirling-i várat és környékét, illetve gálavacsorán vehessenek részt egy illusztris skót étteremben.