Ígéretes magyar gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén

2022. november 25.

A mintegy 6 évig tartó, „Új, több támadáspontú innovatív fájdalomcsillapító fejlesztése: hatástani, preklinikai és humán fázis I. vizsgálatok” elnevezésű projekt 1,4 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg. A Pécsi Tudományegyetem farmakológusai a Semmelweis Egyetem kutatóival jelentős betegcsoportot érintő, nem kezelhető, vagy nehezen csillapítható krónikus idegi (neuropátiás) fájdalomállapotokra fejlesztenek új hatásmechanizmusú gyógyszert.

Az SE Szerves Vegytani Intézetében több mint 10 évvel ezelőtt dr. Mátyus Péter professzor tervezte az új, több hatáskomponenst ötvöző vegyületet. 2012-től dr. Helyes Zsuzsanna professzor vezetésével a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete Krónikus Fájdalom Kutatócsoportjának munkatársai ismerték fel és bizonyították a vegyület hatásosságát számos krónikus idegi és gyulladásos fájdalommodellben, melyekre jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony fájdalomcsillapító.

„Az SZV-1287 vegyület elsősorban az egyik enzim blokkolásával fejti ki hatását. A vegyület önmaga is, valamint a szervezetben belőle keletkező anyagok együtt is csökkentik az idegi eredetű fájdalmakat”

– tájékoztatott dr. Helyes Zsuzsanna szakmai vezető.

Jelentős betegcsoportot érint a neuropátiás fájdalom. Ilyen a balesetek során sérült ideg fájdalma, a cukorbetegséghez vagy bizonyos gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó érzőideg-sérülés, továbbá ilyen típusú fájdalmat érez az is, aki krónikus ízületi gyulladásban, reumatoid artritiszben szenved.

A több szabadalommal védetté vált SZV-1287 preklinikai fejlesztésére és a humán fázis I. klinikai vizsgálatára a Toxi-Coop Zrt. a PTE-vel és az AdWare Research Kft.-vel közösen nyerte el a GINOP-pályázatot. A projekt során a preklinikai fázisban meghatározták a hatóanyag és a bélben oldódó kapszula pontos fizikai-kémiai tulajdonságait, feltérképezték, hogy milyen hatással van a fájdalommal kapcsolatos folyamatokra és egyéb szervrendszerekre, mennyire biztonságos, és mi történik vele a szervezetben. A gyógyszerhatósági engedélyezés után következett a humán fázis I. vizsgálat, melynek keretében sikeres vizsgálatokat végeztek egészséges önkénteseken.

A klinikai fejlesztés a humán fázis II. vizsgálattal folytatódik: a részben magyar tulajdonban lévő, bécsi központú Algonist GmbH-val közösen tervezik a további klinikai kutatásokat a krónikus idegi fájdalomtól szenvedő betegeken, melynek célja a terápiás hatás bizonyítása lesz. Ezután következhet a humán fázis III. vizsgálat, ahol a cél a terápiás hatás és a biztonság sokoldalú bizonyítása több ezer betegen. Amennyiben ezen a szakaszon is sikeresen túljut a gyógyszerjelölt, akkor törzskönyvezésre, majd forgalomba kerülhet.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg, GINOP-2.2.1-15-2016-00020 pályázati kóddal.

Forrás:

PTE

Fotó:

PTE