Az egység összes munkatársa

Dr. Nagy András Dávid

Dr. Nagy András Dávid

M.D., Ph.D., Habil

egyetemi docens

Anatómiai Intézet

Telefon: 31831

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Nagy András Dávid

Egyre nagyobb az igény az emberi teljesítőképesség határait befolyásoló biológiai időzítő mechanizmusok ismerete iránt. A 24 órás periódusú (cirkadián) biológiai óra perc pontossággal jelezheti előre a napi szokásos igénybevétel idejét, mely hasznos a viselkedési mintázatok, szervrendszerek mőködésének optimalizálásához. A cirkadián óra molekuláris összetevői egyetlen sejtben megtalálhatók. A sejtműködést meghatározó gének 90%-a szabályos 24 órás ritmusban aktiválódhat, mely számos élettani változón nyomonkövethető. Újabban igazolták, hogy a cirkadián óra megváltozott működése szerepet játszhat népbetegségek kialakulásában (hangulatbetegségek, daganatok, elhízás), vagyis a sejtműködés időzítési zavara önmagában rizikótényező. A sejtszintű órák molekuláris hangolásáért felelős idegi és hormonális szabályozás ismerete új távlatot nyithat számos életmódbetegség megelőzésében, vagy kezelésében.

Témavezető: Dr. Nagy András Dávid

Társtémavezető: Dr. Lengyel Zsuzsanna

2007-ben az ENSZ egészségügyi világszervezete a „valószínűleg rákkeltő tényező” kategóriába (UVB sugárzás, ólomvegyületek, nitrozourea vegyületek kategóriája) sorolta a váltóműszakot, mely egy 2009-es tanulmány becslése szerint a Föld lakosságának 20%-ának életmódját, egészségét befolyásolja. Az ilyen munkarendben élők szervezetében a 24 órás periódusú (cirkadián) biológiai óra képtelen a sejtműködést a folyamatosan változó környezeti ciklusokhoz igazítani. Mivel alapesetben a génjeink akár 90%-a is szabályos napszaki ritmusban aktiválódik – ilyenek a sejtosztódást szabályozó kulcsfontosságú génjeink is-, a sejtműködés időzítési zavara védtelenebbé teszi sejtjeinket a rákos elfajulással szemben. Számos daganatféleségről kiderült, hogy a molekuláris órája szöveti szinten alulműködik a nem daganatos szövetrészekhez viszonyítva. A szervekben működő sejtszintű órák szöveti hangolásáért felelős kitüntetett szabályozómechanizmusok feltérképezése ezért új távlatot nyithat számos daganatos betegség megelőzésében és kezelésében.

Témavezető: Dr. Nagy András Dávid

Genotipizálás, receptor splice-variánsok mRNS-szintű kifejeződésének vizsgálata szemikvantitatív RT-PCR módszerrel, neuropeptid mRNS-expressziós esszék kvantitatív RT-qPCR módszerrel. A tdk munka célja az intézetünkben folyó kutatásokhoz kapcsolódó PCR-alapú génszintű vizsgálatok  megismerése, elsajátítása. Elsősorban módszertani tdk munka, az itt szerzett készségeket később más tdk-témában (pl. klinikai minták feldolgozásához) is hasznosítani lehet.