Az egység összes munkatársa

Váczy Alexandra

Váczy Alexandra

egyetemi tanársegéd

Anatómiai Intézet

Telefon: 31823

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Prof. Dr. Reglődi Dóra

Társtémavezető: Váczy Alexandra

Kísérletünk célja a különböző neuropeptidek retinoprotektív hatásainak vizsgálata. Bilaterális carotis communis lekötéssel (BCCAO) előidézett ischemias retinakárosodást vizsgálunk patkányokon. A műtétet követően az állatok szemébe, intravitreálisan különböző neuropeptideket (PACAP fragmensek, glucagon, secretin) juttatunk be, majd vizsgáljuk az esetleges retinoprotektív hatásukat. A klinikai felhasználás azonban ilyen formában nehezen kivitelezhető, ezért kísérleteink kiegészülnek a PACAP szemcsepp esetleges therapiás alkalmazhatóságára is. A másik vizsgálni kívánt téma a szemészetben viszonylag gyakori retinaablatio, melyet intravitreálisan bejuttatott hyaluronsavval idézünk elő, és vizsgáljuk a PACAP esetleges védő hatását, mind intravitreálisan, mind szemcsepp formájában. A kezelést követően szövettani feldolgozással vizsgáljuk a retina vastagságában és szerkezetében bekövetkező változásokat.

Témavezető: Váczy Alexandra

Társtémavezető: Dr. Atlasz Tamás

A koraszülött retinopathia (ROP) a koraszülöttek látását súlyosan károsító kórkép, mely potenciálisan akár vaksággal is járhat. Legfontosabb etiológiai tényezői a koraszülöttség és a gépi lélegeztetés, de az irodalomban számos más lehetséges faktort leírtak, mely befolyásolja, így a hyperglycaemiát és az inzulinkezelést is.
Kísérleteinkben eme kórképet modellezzük újszülött patkányokon; szövettani feldolgozást végzünk, illetve vizsgáljuk a PACAP retinoprotektív hatását.