„Közelebb hozhattuk a vizuális művészetet a tudomány világához”

2021. október 21.

Tízezrek keresték fel a szeptember 30. és október 3. között megrendezett V. Zsolnay Fényfesztivált, melynek idén elsőként a grandiózus megújuláson átesett pécsi orvoskar is helyszíne volt: a nemzetközileg elismert Koros Design csapatának fényinstallációja ragyogta be a szeptemberben átadott új, 12 ezer négyzetméteres elméleti tömböt. A neuronhálózatot szimbolizáló, „Összekötve” nevet viselő installáció alkotóival beszélgettünk.

Harta Viktor írása

Idén ősszel immáron ötödik alkalommal rendezték meg Pécsett az ország első és egyetlen fényfesztiválját, a Zsolnay Fényfesztivált, mely több mint 150 programmal várta az érdeklődőket. A szakmai programokon a nemzetközi fényművész hivatás elitje is részt vett, a Zsolnay Light Art Fényfestőversenyen pedig a világ legjobb fényfestő művészei mutatták meg, micsoda új dimenziókat nyithat előttünk a fotonok játéka.

A fényfestő verseny mellett hatalmas sikert aratott a Fény Útja 23 állomása, ahol más-más fényinstallációkat láthatott a közönség. Az egyik ilyen állomás a PTE Általános Orvostudományi Kara volt, ahol az újonnan átadott, ultramodern elméleti tömb tőszomszédságában egy hatszor hat méteres installáció  fogadta az érdeklődőket, ami egy nemzetközileg elismert csapat, a Koros Design munkája volt, és a neuronhálózatok és azok kapcsolatára reflektált, felnagyított idegsejtek megjelenítésével.

A „Connected”, azaz „Összekötve” névre keresztelt alkotás digitális és manuális technológiák együttes alkalmazásával jött létre, a parametrikus 3D-s modellezést követően több mint 180 különböző elem kiszabásával és összevarrásával készült. Alapanyaga egy speciális technikai textil, melyet hőlégballonok, illetve paplanernyők gyártásához is használnak. Folyamatos ventilátoros fújás keltette életre, az idegsejteken végigfutó ingerületet mintegy 1000 pixelnyi, programozott RGB LED világítás segítségével jelenítették meg. A kockaszerkezetbe be is lehetett lépni, így egyedülálló perspektívából is megtekinthettük a csapat munkáját.

- A PTE orvoskarának új kampuszán bemutatott munkánk ötlete két éve született meg bennünk, de idén őszig nem került megvalósításra. Nagy örömünkre szolgált, hogy az egyetem és a Zsolnay Fényfesztivál együttműködése során születhetett meg ez az alkotás. Különösen örülünk, hogy fesztivál idejére a pécsi orvosin közelebb hozhattuk a vizuális művészetet a tudomány világához és ilyen különleges helyszínen állíthattuk ki – mondta el Koros Péter, a Koros Design egyik alapítója, aki mérnöki, illetve bútortervezői tanulmányait kamatoztatja a projektben.

- 2016 óta foglalkozunk fényinstallációk tervezésével és kivitelezésével, elsősorban fesztiválokra szánjuk ezeket. Magát a Koros Designt ketten alkotjuk Magyar Rékával (Réka divattervezőként és színházi látványtervezőként végzett – a szerk.), de a kivitelezési munkák során bővülni szokott a létszám, ilyenkor 4-8 szakemberrel, alkotóval dolgozunk egy-egy installáción.

Installációból pedig akad bőven a portfóliójukban. Honlapjuk szerint mostanáig hét alkotást konstruáltak meg. A fatörzsek köré épített „Hidden Garden” a városi környezetben is jelen lévő, körülölelő természetet hangsúlyozza, a „Lily” hatalmas liliomként a 2017-es Zsolnay fényfesztivált ragyogta be, a „Bunch of Tulips” csokornyi tulipánként dobja fel a teret, a „Floret” egyszerre reprezentálja a virágot, a szerelmet és magát a világot, a vízfelszínen lebegő „Lilies” a vízililiomokat gondolja újra, fényjátékukat a közönség is szabályozhatja. A „Photon” a fotonok cikázását, míg az „A.N.N.”, azaz „Artificial Neural Network” az idegrendszer reprezentációja. Ennek kistestvérét építette fel a csapat az orvoskar megújult parkjában.

- Az eddigi legnagyobb kihívást az A.N.N. című munkánk kivitelezése jelentette – árulta el Magyar Réka. - Méreteit tekintve a 24x24 méteres installáció volt ezidáig a legnagyobb alkotásunk, melyet egy amszterdami csatorna fölé feszítettünk ki az  Amsterdam Light Festival  keretein belül 2018-ban. A kivitelezés és a víz fölé való installálás is kalandos volt, de a végeredmény sikere kárpótolt bennünket a nehézségekért, az alkotás pedig még a zord téli időjárás próbáját is kiállta.

A csapatot több fényfesztiválhoz is különösen kedves emlékek fűzik. Koros Péter kiemelte a 2018-as La Festa di Romát, az olasz főváros újévi rendezvényét, mely során a város történelmi központjában állíthatták ki a négy évvel ezelőtt, a Zsolnay Fényfesztiválon debütált Foton című munkájukat.


- Sok fesztiválra emlékszünk vissza szívesen. Az utazások során mindig más arcát mutatja meg egy város, mintha turistaként érkeznénk valahova. Izgalmas és tanulságos belelátni a helyi viszonyokba, kulturális és gazdasági szempontból egyaránt – fejtette ki Magyar Réka. Az installációkról szólva elmondta, technológiailag nincs köztük jelentősebb eltérés, azonban a formai eltérésekből adódóan más és más technikai megoldásokra van szükség, melyek közül sokat ők, maguk kísérleteznek ki.

- Mivel egy installációt többször is bemutatunk, olyan szempontokat is figyelembe kell vennünk megalkotásukkor, mint a javíthatóság, az időjárás-állóság vagy a könnyű szállíthatóság (légi és közúton egyaránt). Kiemelten ügyelünk munkáink tartósságára, Bunch of Tulips című installációnk öt éve készült, és mostanáig összesen közel 360 napot működött kültéren.

Koros Péter elárulta, legközelebb Hollandiában lehet majd találkozni a munkájukkal.


- Jelenleg az Amsterdam Light Festival 10. évfordulójára készülünk. Az idei fesztiválra az elmúlt 10 év alkotásaiból válogattak az esemény kurátorai, és nagy örömünkre a mi munkánk is kiállításra kerül. További terveink még alakulóban vannak, szeretnénk befejezni és bemutatni egy nyáron félbehagyott installációnkat.

Fotók: 

Koros Design