Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány elmúlt évének értékelése - interjú dr. Bódis Józseffel

2022. július 26.

Egy éve működik a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány. Dr. Bódis József professzorral, kuratóriumi elnökkel a bama.hu összegezte a tapasztalatokat.

„Egészen a modellváltásig az egyetemeknek nem, vagy csak alig volt vagyonuk. Ezt meg kellett változtatni: kell, hogy egy egyetemnek legyen törzsvagyona. Ma, a modellváltás után elmondhatjuk, hogy az egyetemeknek van rendes vagyonuk. Persze ez önmagában még nem elég: a feladat az, hogy tanuljunk meg ezzel mit kezdeni, és használjuk például az akadémiai autonómia kiteljesedésének eszközéül” - nyilatkozza dr. Bódis József.

A finanszírozás kapcsán elmondja: régi vágyuk volt, hogy az úgynevezett szakfinanszírozások más, reális dimenzióba kerüljenek. A modellváltás ezt meghozta, és ugyan nem úgy, ahogyan korábban képzelték - azaz minden szaknál lesz egy adott százaléknyi emelés -, hanem megmaradt az eredeti szakfinanszírozás, viszont kiegészítő jött hozzá, amivel lehet kompenzálni az esetleges elmaradást a különböző szakokon. Bejött egy új szempont is a finanszírozás kapcsán, a teljesítmény, ami dr. Bódis József szerint talán a legfontosabb.

A beszélgetésből kiderül, hogy vannak preferált területek: a természettudományi, a műszaki, a tanárképzés, az orvos-egészségügy és az agrár, de ez nem azt jelenti, hogy a többieket elnyomnák. Vannak karok, amelyeken bizonyos képzések támogatásban részesülnek, bizonyos képzések pedig nem. Ott a karoknak meg kell hozniuk bizonyos döntéseket.

A modellváltást ért kritikák kapcsán kifejti, hogy a lehető legjobb szándékkal találták ki, gondolták át és szervezték meg. Hangsúlyozza, hogy van mögötte forrás és politikai szándék. Jelenleg a legnagyobb problémának azt látja, hogy a vezetők egy része nem érti, milyen pozitív változásokat hozhat ez az átalakulás. Elmondja, hogy tavaly ősszel létrehoztak négy olyan alapot, amelyek korábban vagy nem léteztek, vagy a kevés forrás miatt leálltak. Egyike ezeknek a külföldi oktatók Pécsre vonzásáért jött létre, ami egy 100 millió forintos alap. Tudják támogatni a publikációt is, erre 60 milliós alapot hoztak létre.

Dr. Bódis József folyamatosan teremt lehetőséget nyílt beszélgetésekre is, eljár a karokra, és az ajtaja is nyitva áll mindenki előtt.

Forrás:

bama.hu

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs