Támogatja a szellemi termékek piacra kerülését a PTE-t fenntartó alapítvány

2022. augusztus 4.

A Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány 120 millió forinttal támogatja az egyetem szeptemberben nyíló kutatói pályázatát, melynek célja az itt születő szellemi termékek mielőbbi hasznosítása a piaci, gazdasági környezetben.

A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy az ország meghatározó kutatás-fejlesztési és innovációs központja is legyen, emellett kiemelt fontosságot tulajdonít az egyetemen létrejövő szellemi termékek gazdasági hasznosításának. Ehhez kapcsolódóan hozták létre korábban a szellemi termékek piacra juttatását, hasznosítását segítő „PTE Proof of Concept” Alapot, melynek elsődleges célja a termékvalidáció és a termékfejlesztés támogatása. Ezt az alapot segíti az alapítvány egy friss megállapodás alapján 120 millió forinttal, annak érdekében, hogy minél több ötlet kerülhessen a lehető legrövidebb időn belül a piacra.

„Ez befektetés a jövőbe. Talán sokan nem is tudják, de évente százas nagyságrendben születnek szabadalmak a pécsi egyetemen. Ezek nagy része találmány, vagy olyan oltalomképes szellemi alkotás, melynek iparjogvédelmi oltalmát az egyetem biztosítja és fedezi. Az oltalmaztatási költségek azonban igencsak megterhelőek, és így visszatartóak lennének, ha nem támogatnánk ezt a folyamatot. Ezért döntött úgy a kuratórium, hogy segíti ezeket a folyamatokat, hiszen a cél közös: minél több szabadalom jusson el a piacra, hogy ott mérettethesse meg magát. Számos nagy nemzetközi egyetemnek származik jelentős bevétele korábbi szabadalmainak későbbi hasznosulásából. A PTE ettől még messze van, de ez egy fontos lépés lehet ebben az irányban” – nyilatkozta dr. Bódis József professzor, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kutatók szeptembertől pályázhatnak majd a Proof of Concept Alap támogatására, és többek között olyan tevékenységek számolhatóak majd el az odaítélendő összegből, mint a prototípus-fejlesztés, a piackutatás, a kísérletek, és az ezekhez kapcsolódó anyag- és fogyóeszköz-beszerzés. A támogatásról a döntéseket egy többségében külső, ipari, üzleti, befektetői szakemberekből álló csapat, a „PoC Innovációs Tanácsadó Testület” hozza majd meg.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs