Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

Hospice-Palliatív Tanszék

A Hospice-Palliatív Tanszék az országban elsőként 2012. 07. 01.-én alakult meg.

A Tanszék a hospice-palliatív szemlélet és gyakorlat megvalósítását, valamint tovább fejlesztését tartja fő feladatának regionális, országos és nemzetközi szinten. E célokat a graduális és posztgraduális oktatási, képzési programok fejlesztésével, az ellátási formák bővítésével, a szabályozási és finanszírozási rendszer kialakításában való együttműködéssel, valamint hazai és nemzetközi kutatási programok kidolgozásával és az azokban való részvétellel kívánja elérni.

A Tanszék munkatársai jelentős szerepet vállaltak az alap szakképesítésre ráépíthető palliatív licenc képzés és vizsga követelmények kidolgozásában.

Hospice képzés

Az Alapellátási Intézet és a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány együttes és összehangolt szakmai, oktatói és kutatói munkájának eredményeként az országban elsőként 2012. 07. 01.-én megalakult a Hospice-Palliatív Tanszék. A tanszék a hospice-palliatív szemlélet és gyakorlat megvalósítását, valamint tovább fejlesztését tartja fő feladatának regionális, országos és nemzetközi szinten. E célokat a graduális és posztgraduális oktatási, képzési programok fejlesztésével, az ellátási formák bővítésével, a szabályozási és finanszírozási rendszer kialakításában való együttműködéssel, valamint hazai és nemzetközi kutatási programok kidolgozásával és az azokban való részvétellel kívánja elérni.

Azáltal, hogy a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendeletben előírt „Törzsképzési tanfolyam”-onminden rezidens számára kötelező lett 40 órában a palliatív orvoslás oktatása, a posztgraduális képzésben jelentősen nőtt a diszciplína szerepe.

A Tanszék munkatársai jelentős szerepet vállaltak az alap szakképesítésre ráépíthető palliatív licenc képzés és vizsga követelmények kidolgozásában. 2014 óta 71 szakorvos szerezte meg Intézetünkben a palliatív orvos képzettséget.

A posztgraduális képzés keretein belül szervezett Családorvosi kötelező szinten tartó tanfolyamokon külön blokkban hallgatják a háziorvosok a palliatív ismereteket. Félévente kerül megrendezésre a Palliatív licenc vizsgafelkészítő tanfolyam, ahol az érdeklődők elsajátíthatják a palliatív licenc vizsgához szükséges 80 órás elméleti képzés követelményeit.

A Tanszék jövőbeli céljai között szerepel a palliatív orvoslás, kötelező tantárggyá válása a graduális oktatásban és a hospice-palliatív ellátási formák teljes integrálása a szociális és egészségügyi ellátó rendszerbe. Az egyetemi kapcsolatok mellett különösen fontosnak tartja más oktatási intézményekkel, ellátó és civil szervezetekkel való együttműködést is.