Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

Aktuális

Kedves Betegeink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az Emberi Erőforrások Minisztere IV/2391/2020/EAT sz. rendeletében a sürgős ellátást nem igénylő beavatkozások, vizsgálatok halasztását rendelte el a járványveszélyre való tekintettel.

A rendelkezés 2020. március 16-tól lép életbe, és visszavonásig érvényes.

A fentiek értelmében klinikánk ambulanciája KIZÁRÓLAG SÜRGŐSSÉGI esetben vehető igénybe!

A daganatos esetek műtéti ellátásának esetleges halaszthatóságáról onkoteam dönt.

Kérjük szíves megértésüket!

Bemutatkozás

Intézetünk évtizedek óta a belvárosban, a Munkácsy Mihály utcában található jelenleg Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika néven.

Gyógyítás

Fő célkitűzésünknek mindig is a magas szintű, modern gyógyítást tekintettük. Ennek megfelelően a nemzetközi elvekkel egyező protokollok alapján, illetve az ezt megkövetelő eszközpark segítségével folyik a betegellátás. Regionális centrumként nem csak a Baranya, hanem a környező megyékből is kerülnek hozzánk betegek végső ellátásra.

A fekvőbeteg részlegen jelenleg 40 sebészeti ágy, valamint 15 onkológiai ágy áll betegeink rendelkezésére. Három műtőnkben évente 1500-1600 beavatkozást végzünk, melynek egyre növekvő részét teszi ki az egynapos sebészet keretében elvégzett műtétek száma. Klinikánkon több olyan műtéti módszert, illetve beavatkozást végzünk, melyet Magyarországon rajtunk kívül csak néhány Intézetben végeznek. Ilyenek az elülső, valamint oldalsó koponyaalapi műtétek, a légcsőszűkületek ellátása, fülműtétek endoszkópos módon történő elvégzése, illetve a piacon elérhető szinte összes hallásjavító implantátum beépítése. Az ehhez szükséges eszközparkkal is rendelkezik intézetünk, így modern, HD minőségű mikroszkóppal, endoszkópokkal, navigációs rendszerrel, idegmonitorral, valamint speciális vágó, és koagulációs eszközökkel, fúróberendezésekkel, lézer eszközökkel, illetve altatógépekkel.

Járóbeteg ellátásunk keretében az általános fül-orr-gégészeti ellátás mellett több speciális területtel foglalkozó ambulancia is várja a betegeket, például a hallás helyreállításával foglalkozó implantációs ambulancia, a fül-orr-gégészeti eredetű szédüléses megbetegedések vizsgálatával foglalkozó otoneurológia, a hangterápiával foglalkozó foniátria, vagy az allergiás megbetegedések kivizsgálását végző allergológiai szakrendelés. Magas szintű és modern eszközökkel felszerelt audiológiai állomásunk mind a járó, mind a fekvő halláscsökkent betegek diagnosztizálásával foglalkozik. Összesen évente mintegy 20000 járóbeteg ellátásra kerül sor.

Kutatás és Oktatás

Mint minden Intézetben, a Fül-Orr-Gégészeti Klinikán is fontos szerepet kap a betegellátás mellett a kutatási, valamint az oktatási tevékenység. Minden évben több orvostanhallgató a mi Klinikánkon írja szakdolgozatát, valamint végzi tudományos diákköri tevékenységét. Emellett az orvoskollégák rendszeresen beszámolnak kutatási tevékenységeikről a hazai, valamint a nemzetközi szakfolyóiratokban. A klinikai kutatásaink mellett egyre nagyobb teret kapnak a fülészeti témájú alapkutatási projektek is. A fül-orr-gégegyógyászatot jelenleg 3 nyelven (magyar, angol, német) 3 kar (ÁOK, GYTK, ETK) hallgatóinak oktatunk, emellett választható, speciális műtéttechnikai, valamint kézügyességet fejlesztő kurzusokat is szervezünk hallgatóinknak szintén 3 nyelven.

Számos Intézettel ápolunk szoros kapcsolatot. A koponyaalapi műtétek, valamint az agyalapi mirigy daganatainak eltávolítása kapcsán mindennapi a szakmai együttműködésünk az Idegsebészeti Klinikával, valamint nyaki műtétek kapcsán többször együttműködünk a Sebészeti Klinikával is. Kutatásaink révén több elméleti intézettel, így a Transzlációs Medicina Tanszékkel, a Laboratóriumi Medicina Tanszékkel, valamint a Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézettel tartunk fent szoros kapcsolatot. Emellett több nemzeti és nemzetközi centrummal napi kapcsolatban vagyunk, mely elősegíti a betegek még nagyobb szintű ellátását.

Munkatársainkról

Klinikánkon jelenleg 8 szakorvosjelölt mellett 14 szakorvos tevékenykedik. Szakorvosaink nagy része ráépített, kiegészítő szakvizsgával is rendelkezik, így van köztünk audiológus, foniáter, onkológus is. Munkatársaink rendszeresen részt vesznek nemzetközi konferenciákon, kurzusokon, illetve töltenek el rövidebb-hosszabb tanulmányutakat az egyes területek vezető intézeteiben. Az itt tanultakat lehetőségeinkhez mérten próbáljuk beépíteni a mindennapi munkánkba is.

Megközelítés

Az Intézet a belváros szívében helyezkedik el, amely főképp betegeink parkolását nehezíti meg. Javasoljuk erre a Kossuth tér alatt elhelyezkedő mélygarázst, esetlegesen a környező utcákban található fizetős parkolóhelyek igénybevételét. A betegellátás Intézetünkben folyamatos, állandó orvosi ügyeletet tartunk fennt. Hétközben, munkaidőben előjegyzés alapján történik a betegellátás, míg ügyeleti időben háziorvosi beutalóval rendelkező, vagy a Sürgősségi Orvostani Tanszékről átirányított betegeket van módunkban ellátni.