Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Kovács Krisztina

MD, PhD

egyetemi docens , tanszékvezető

Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

intézeti TDK felelős

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Kovács Krisztina

Társtémavezető: Prof. Dr. Kollár László

Munkánk során a PTE TTK Szervetlen Kémiai Tanszéke által szintetizált benzofurán származékok (elsősorban 2- és 3-karbonsavamidok) biológiai hatását vizsgáljuk. Teszteljük új vegyületeink oldhatóságát, hatásukat különféle tumoros és nem tumoros sejtvonalakon. Azon vegyületek, melyek nem károsítják a normál sejteket, de fokozzák a tumoros sejtek elhalását további kísérletek alanyai lesznek. Vizsgáljuk az apoptózis-nekrózis folyamatára, a szabadgyök termelésre, a mitokondrium funkcióra kifejtett hatásukat. A sejtvonalakon nagyon jól ható vegyületeket állatkísérletes rendszeren tovább vizsgáljuk.

Témavezető: Dr. Kovács Krisztina

Társtémavezető: Prof. Dr. Kollár László

Munkánk során a PTE TTK Szervetlen Kémiai Tanszéke által szintetizált nikotinsavamid-oxim származékok (BGP-15 és analógjai) biológiai hatását vizsgáljuk. Teszteljük az új vegyületeink oldhatóságát, hatásukat különféle tumoros és nem tumoros sejtvonalakon. Azon vegyületek, melyek nem károsítják a normál sejteket, de fokozzák a tumoros sejtek elhalását, további Kísérletek alanyai lesznek. Vizsgáljuk az apoptózis-nekrózis folyamatára, a szabadgyök termelésre, a mitokondrium funkcióra kifejtett hatásukat.

Témavezető: Dr. Kovács Krisztina

Patkányok kezelése a toxikus alkaloiddal- a monokrotalinnal- valószínűleg az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a WHO I pulmonális hipertónia modellezésére. Ezen hatás mellett számos egyéb szerv károsodása kialakul, így a vese károsodása is kimutatható. Az állatok vese károsodásait, illetve az alkalmazott kezelésünk hatását hisztológiai és biokémiai módszerekkel vizsgáljuk.

Témavezető: Dr. Kovács Krisztina

Társtémavezető: Dr. Kovács Krisztina

Pulmonális hipertónia során a tüdő artériáiban a vérnyomás kórosan magas értékeket ér el.  Patkányok kezelése a toxikus alkaloiddal- a monokrotalinnal- valószínűleg az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a WHO I pulmonális hipertónia modellezésére. Patkány modellen váltjuk ki a pulmonális hipertenziót. Az állatok tüdő elváltozásait hisztológiai és biokémiai módszerekkel vizsgáljuk.

Témavezető: Dr. Kovács Krisztina

Pulmonális hipertónia során a tüdő artériáiban a vérnyomás kórosan magas értékeket ér el. Patkányok kezelése a toxikus alkaloiddal- a monokrotalinnal- valószínűleg az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a WHO I pulmonális hipertónia modellezésére. Patkány modellen váltjuk ki a pulmonális hipertenziót. Az állatok tüdő elváltozásait hisztológiai és biokémiai módszerekkel vizsgáljuk.