Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Loibl Csaba

Telefon: *0508, 32420

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Bocskai Tímea

Társtémavezető: Dr. Loibl Csaba

Az intraoperatív alvásmélység megítélésének elterjedt formája a bispectral index monitorozása. A szakirodalomban sokat vitatott téma, hogy az alvásmélység nagysága hatással van-e a posztoperatív kognitív funkciókra? Ha igen, akkor azt milyen irányba (előfordulást növeli vagy csökkenti) és formában (delírium, diszfunkció) befolyásolja? (téma feldolgozása klinikai vizsgálat és szakirodalom-kutatás formájában)

Témavezető: Dr. Loibl Csaba

Társtémavezető: Dr. Csontos Csaba

Az utóbbi időben a szepszis („vérmérgezés”) előfordulása világszerte nő. Ezen súlyos fertőzéses állapot korai diagnózisa döntő jelentőségű mivel a korai kezelések alkalmazásával, melynek része az 1 órán belül megkezdett antibiotikus terápia, a szepszis okozta halálozás csökkenthető. A súlyos fertőzéses állapot késői felismerése és a nem megfelelő vagy a késve megkezdett antibiotikus kezelés a halálozási arány növekedésével jár. Vizsgálatainkkal olyan előjelző marker keresése és vizsgálata a célunk, melynek érzékenysége magas, korán és specifikusan jelezheti a súlyos infekciót. Az intenzív ellátást igénylő kritikus állapotú betegek kezelésében a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy elkülönítsük a fertőzéses ágens okozta és a nem fertőzéses gyulladásos folyamatokat. Tanulmányunk jelentőségét az adja, hogy a szisztémás gyulladásos folyamat számos vizsgálatával lehetőség nyílik a súlyos fertőzést előre jelző markerek azonosítására és az újabb kezelések hatékonyságának megítélésére.

A teljes vér süllyedése közben az aktivált leukociták/vérlemezkék az ülepedéssel ellentétes mozgást végeznek, a véroszlop felső részében szaporodnak fel. A leukociták/vérlemezkék elmozdulásának mérése az akut fázis reakció vizsgálatára használható. A mért értékekből számolt értékek: a LAR (leukocita antiszedimentációs ráta), és a TAR (trombocita antiszedimentációs ráta) alkalmas lehet a kialakuló szeptikus szövődmények és az ebből származó halálozás előrejelzésére, továbbá a szepszis súlyosságának megítélésére. Korábbi vizsgálatokban a LAR érték csökkenését írták le közvetlenül a szepszis megjelenése előtt, amely által korábbi terápiás intervenciókra nyílhat lehetőség.

Témavezető: Dr. Loibl Csaba

Társtémavezető: Dr. Csontos Csaba

A politrauma  olyan  sérülés  kombinációt  jelent,  mely  során  az  egyes  sérülések következményei  hatványozódnak  –  pl.:  sokk állapot,  SIRS,  DIC fejlődik  ki  – illetve  a sérülések jellege lehetetlenné teszi minden egyes sérülés megfelelő időben történő ellátását. A több sérülés okozta szindróma  távoli szisztémás  reakciót  indít  be, melynek  kapcsán  a priméren nem sérült szervek is károsodhatnak (MOF/MODS). A politrauma okozta sérülések előfordulása világszerte nő, intenzív terápiás ellátása a balesetet követő órákban kezdődik. Az égés betegség nem csak a  kültakaró,  illetve  az alatta  elhelyezkedő szervek anatómiai károsodásával jár, hanem ez egész szervezetet érintő súlyos traumáról van szó. Ez többek között  a  neuroendokrin  rendszer felborulásával,  fokozott katabolizmussal, hipoproteinémiával, és az immunrendszer csökkent funkciójával társull. Ezen kórképek a mai napig komoly kihívást jelentenek a beteg, illetve az ellátásban résztvevőszakmák (baleseti  sebészet,  égéssebészet,  intenzív terápia,  stb.)  számára.