Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Gurdán Zsuzsanna

Dr. Gurdán Zsuzsanna

egyetemi adjunktus , részlegvezető

Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Telefon: 35928, 37438

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Gurdán Zsuzsanna

Társtémavezető: Dr. Csekő Kata

A fogmozgatáshoz alkalmazott gumi alkatrészek különböző nagyságú erők hatására deformálódhatnak. A felhasználás körülményei közötti viselkedést a gumi tulajdonságainak terhelés nélküli, illetve terhelés hatására bekövetkező változás vizsgálatával lehet meghatározni. Számos fizikai tulajdonsága határozható meg a gumiknak e tekintetben. Vizsgálatunk során elsősorban a szakítószilárdság mérése, illetve változásának követése a cél az idő függvényében.

Témavezető: Dr. Gurdán Zsuzsanna

Társtémavezető: Dr. Csekő Kata

A fogszabályozó kezelés során használt clear gumiligatúrák, gumiláncok nagy hátránya a rövid időn belüli elszíneződés. Az eltérő gyártótól származó, különböző típusú elasztikus elemek anyaga eltérő. Vizsgálatunk célja a differens anyagok, kiemelten a dohányfüst expozíció által kiváltott elszíneződés értékelése az idő függvényében, spektrométer segítségével.

Témavezető: Dr. Gurdán Zsuzsanna

Oxidatív stressz akkor fordul elő, ha a homeosztázis az oxidáns és antioxidáns rendszerek között megbomlik, és a redox állapot az oxidáció irányába tolódik el. Ha az oxidáns kapacitás nagyobb az antioxidáns kapacitásnál, az ROI egy kis része kiszabadul az antioxidáns rendszer hatása alól. Oxidatív stressz során az egyes szövetek és szervek biomolekulái károsodnak. Vizsgálatunk célja az oxidatív stressz mérése PAT illetve SAT teszt segítségével.

Témavezető: Dr. Gurdán Zsuzsanna

A tanulmány célja, hogy több sportot felölelő, fiatal felnőtteket bevonva, azok kérdőíves felmérése, valamint fizikális és fotogrammetriás testtartás-elemzési vizsgálatának elvégzése. Ezen ismeretek tükrében szeretnénk fényt deríteni a testtartási anomáliák mögötti konkrét sérülési fókuszpontokra. Az új, tudományosan megalapozott ismeretek, eljárások felhasználásával szeretnénk segíteni és még sikeresebbé tenni a sportolók prevencióját és rehabilitációját.