Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Prof. Dr. Karádi Zoltán

Prof. Dr. Karádi Zoltán

M.D. Ph.D.

egyetemi tanár

Élettani Intézet

Telefon: *36433

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Prof. Dr. Karádi Zoltán

A kutatási program a táplálkozás, a testtömeg és az anyagcsere szabályozásában alapvető glukóz-monitorozó (GM) neuronhálózat működési sajátosságainak jellemzését célzó sokrétű idegélettani kísérleteket foglal magában. Extracelluláris egysejtelvezetéses, neurokémiai-biokémiai és magatartási vizsgálatokat folytatunk laboratóriumi patkányban, valamint az emberhez filogenetikailag közel álló rhesus majomban. A kísérletek célterületei a limbikus előagyi struktúrák, amelyekben a GM neuronok homeosztatikus jelentőségét kívánjuk megvilágítani. A program sikeres megvalósítása a táplálkozás és anyagcsere központi szabályozásának, s az e működések kóros megváltozása nyomán fellépő, ma már társadalmi méretű gondot okozó megbetegedések (elhízás, diabetesz mellitusz, stb.) eddigieknél jobb megértését szolgálja.

Témavezető: Prof. Dr. Karádi Zoltán

Társtémavezető: Dr. Szabó István

Komplex neurokémiai (katecholaminok, neuropeptidek, interleukin 1β, stb. mikroelektroforetikus adása) és magatartási (majom, kondicionált táplálkozási feladat) mikroelektrofiziológiai kísérletek a limbikus előagyi (orbitofrontális kéreg, cinguláris kéreg, stb.) glukóz-monitorozó idegsejtek táplálkozással és motivációs (éhség, jóllakottság), illetve anyagcsere állapottal (obesity, diabetes mellitus) összefüggő funkcionális jellemzésére.

Témavezető: Prof. Dr. Karádi Zoltán

Az ízlelés a többi ingermodalitáshoz viszonyítva megkülönböztetett jelentőségű a táplálék- és folyadékfelvétel adaptív szabályozásában. Különösen fontosak e tekintetben a limbikus előagyi íz-információ feldolgozási folyamatok. Ezek tanulmányozására, e működések neuronális alapjainak jobb megértésére extracelluláris egysejtelvezetéseket folytatunk íz-ingerlések során, továbbá ízleléssel összefüggő tanulási, magatartási teszteket végzünk.