Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

« Kutatás

TDK témáink

A szervspecifikus és szisztémás autoimmun betegségek komorbiditásai.

A vese proximális tubulussejtjei a fiziológiás folyamatok szempontjából fontos anyagok, így pl. glükóz, ionok, aminosavak reabszorpcióját végzik a primer vizeletből. Akut és krónikus tubuláris károsodásokban ezek a folyamatok károsodhatnak, ezáltal elektrolitzavarokat, aminoaciduriát, renális glükozuriát előidézve. Tubularis funkciózavar gyanúja miatt kezelt betegekben HPLC-rendszer segítségével vizsgáljuk bizonyos aminosavak (fenilalanin, para-/meta-/orto-tirozin) szérumszintjét és vizelettel történő ürítését, és ezek összefüggését glomeruláris és tubularis funkciós markerekkel.

Az anyagcsere betegségek immunológiai vonatkozásai.

Cél: A leggyakoribb primer glomerulonephritis progressziójában szerepet játszó tényezők komplex vizsgálata. A téma érinti a szövettani elváltozásoktól kezdve a különböző gyógyszerek, laboreltérések hatásának vizsgálatát. A részletkérdés alapján a klinika meglévő adatbázisának frissítésével újabb hasznos adatok nyerhetők.

Bőr és szemlencse fluoreszcencia vizsgálata diabéteszes és/vagy krónikus vesebeteg páciensekben

Csont és ásványianyagcsere-zavar és szív-érrendszeri betegségek kapcsolatának vizsgálata veseelégtelenségben

A diabetes mellitus krónikus szövődményei közé tartoznak a nagyér-károsodások. Irodalmi áttekintés keretében vizsgáljuk a kardiovaszkuláris kockázatot, az egyes szervek érintettségét diabeteses és nem-diabeteses betegekben. Ezen kívül áttkintjük az antidiabetikus kezeléseknek, gyógyszereknek a kardiovaszkuláris rizikóra gyakorolt hatását.

A téma kidolgozása során áttekintjük a krónikus vesebetegek leggyakoribb gasztrointesztinális szövődményeit és azok előfordulását a II. sz. Belgyógyászati Klinika tíz éves beteganyagában.

Nem-alkoholos zsírmáj, diabetes mellitus és vesebetegség.

Oxidatív stressz folyamatokban fiziológiás aminosavakból (pl. fenilalanin - Phe) oxidált aminosavak (pl. meta-tirozin és orto-tirozin – m-Tyr és o-Tyr) képződhet. Ezek az aminosavak képződhetnek a fehérjeláncokban lévő Phe oldaláncokból, vagy szabad Phe aminosavból. A képződő m- és o-Tyr megváltoztathatja fehérjék szerkezetét és működését. A m- és o-Tyr-nak az inzulin- és eritropoetin-rezisztenciában játszott szerepét vizsgáljuk.

A diabetes mellitus krónikus szövődményei közé tartozik az ér-szövődmények mellett a fokozott daganatrizikó is. Irodalmi áttekintés keretében vizsgáljuk a daganatkockázat, az egyes daganat-típusok gyakoriságát diabeteses és nem-diabeteses betegekben. Ezen kívül áttekintjük az antidiabetikus kezeléseknek, gyógyszereknek a daganat-rizikóra gyakorolt hatását.

Pulzoxymetriás vizsgálat jelentősége az alvási apnoe szindróma diagnosztikájában

A téma kidolgozása során áttekintjük a véralvadásgátló kezelések hatásmechanizmusát, a szedésük mellett kialakuló gasztrointesztinális vérzéseket, valamint a II. sz. Belgyógyászati Klinika tíz éves beteganyagában véralvadásgátló kezelés mellett és anélkül előforduló gasztrointesztinális vérzéseket.