Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

« Kutatás

TDK témáink

3D szövettenyészetek gyógyszer-tesztelési felhasználása

A tímusz öregedése –adipoid involuciója- már fiatal korban megindul, és a szerv szinte teljes elzsírosodásához vezet 50 éves kor körül.  A folyamatot szabályozó molekuláris változásokat vizsgáljuk, mivel a fertőzések ellen védő immunsejtek (T-sejtek) ebben a szervünkben fejlődnek és válnak funkcióképessé.

Társtémavezető: Dr. Kvell Krisztián

Az emberi szervezet (a tüdő is) elkerülhetetlenül öregszik. Az öregedési folyamatok vizsgálata gyulladásos és daganatot kiváltó behatások kapcsán, jelátviteli folyamatok, szöveti szerkezet, génexpressziós módosulások vizsgálata történik a témakörben.  

A tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rák típus, melynek manapság is igen csekély a túlélési aránya a terápiás kezelést követően (~15%). A multidrog rezisztencia központi szerepet játszik ebben a problémakörben, mely akkor jelentkezik, ha a sejtek gyakran kapnak citosztatikumos kezelést. Célunk megérteni az ABCG2 drog-transzporterek szerepét a drog rezisztens tüdő adenokarcinoma sejtvonalban, hanging-drop technika alkalmazása révén.

A tüdő daganatai milliók halálát követelik évente világszerte, és a tüdőrák az egyik vezető halálozási ok Magyarországon is. Kutatásaink a nem-kissejtes-tüdőrákra (NSCLC) koncentrálnak, melyek differenciáldiagnosztikai markerei, avagy terápiás lehetőségei is limitáltak. A vizsgálatokhoz a disztális tüdő daganatos modellezésével, a daganatot kiváltó behatások molekuláris vizsgálatára, jelátviteli folyamatok, szöveti szerkezet, génexpressziós módosulások analízisére koncentrálunk.  

Cytokróm C és a tüdőrák gyógyszerek metabolizációja

A tüdő megbetegedéseinek kezelése szempontjából nagyon fontos a drog-transzporterek funkciójának analízise.   Noha a transzporterek expressziós mintázata sok esetben korrelációt mutat a betegség progressziójával, információ –különösen a tüdőre vonatkozóan- igen kevés, hogyan is befolyásolják ezek a változások a betegség kialakulását és progresszióját.

A tüdő megbetegedései milliók halálát követelik évente. A gyulladásos tüdőbetegségek, különösen a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők kezelése csak tüneti, mivel a betegség molekuláris háttere még a mai napig nem feltárt. Ehhez a disztális tüdő szöveti modellezése és gyulladást kiváltó behatások indukálta jelátviteli folyamatok, szöveti szerkezet, génexpressziós módosulások vizsgálata zajlik.  

Hagyományos hatóanyagok modern nanotechnológiás felhasználási potenciálja

Hámsejtek és strómális elemek interakciójának vizsgálata a tüdő regenerációjában - 3 dimenziós in vitro tüdőszöveti modell alkalmazása a gyakorlatban.

Illóolajok vizsgálata tüdőszöveti modellekben

Wnt jelátvitel szerepe a tüdő öregedésében